Dna-testi paljastaa ruokahuijauksen

Elintarvikepetokset työllistävät viranomaisia ja tutkijoita ympäri maailmaa. Jatkuvaa valvontaa ja tutkimusta vaativat muun muassa elintarvikkeiden sisältämät vierasaineet ja tuoteväärennökset.

Väärentäjät jäävät kuitenkin yhä useammin kiinni, kiitos kehittyvien analyysimenetelmien ja tutkimuslaitteiden.

Uusi, tehokas tekniikka elintarvikkeen aitouden varmistamiseen on lajintunnistus dna-viivakoodin avulla. Siinä eliön perimän dna-viivakoodiksi kutsuttua jaksoa verrataan tietokannan jo tunnistettuihin viivakoodeihin.

Dna-viivakoodauksen avulla pystytään tunnistamaan esimerkiksi useimmat suomalaisten suosimat liharuuat, kuten nauta, sika, poro ja hirvi. Geenipankista löytyy jopa mammutin perimä.

Dna-määritykset sopivat myös kalalajien ja prosessoitujen elintarvikkeiden tunnistamiseen.

Juttu elintarvikkeiden aitoustutkimuksista julkaistiin ensi kertaa numerossa 3/2017. Lue koko juttu täältä.

(Kuvassa) Puhvelinmaidosta tehdyn bufala-mozzarellan aitous voidaan selvittää lajispesifillä dna-menetelmällä, joka kertoo, minkä eläinlajin maitoa juusto sisältää.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia