EU panee viherpesua kuriin – uusi suomalainen sertifikaatti kertoo materiaalin tarkan bio-osuuden

Uutta Measurlabs Biobased Content -sertifikaattia voi hakea kaikille hiiltä sisältäville tuotteille ja materiaaleille, joiden valmistuksessa on käytetty biopohjaisia raaka-aineita.

Sertifikaatti perustuu EN 16785-1 -standardiin, joka ottaa huomioon kaikki materiaalin sisältämät alkuaineet, ei pelkästään bioperäistä hiiltä, kuten perinteiset ASTM D6866- ja EN 16440 -standardit.

Sertifiointiprosessi sisältää alkuaineanalyysin, radiohiilianalyysin ja niistä saatujen tulosten vertaamisen valmistajan antamiin koostumustietoihin. Tulos kertoo biopohjaisen raaka-aineen tarkan prosenttiosuuden materiaalin kokonaismassasta.

Koko koostumuksen huomioiva biopohjaisuusmääritys on pelkkään bioperäiseen hiileen nojaavia määrityksiä selvempi ja yksiselitteisempi. Kun mukaan otetaan myös mahdolliset epäorgaaniset täyteaineet ja kaikki bioperäiset alkuaineet, tuotteen biopohjaisuusastetta ei yli- eikä aliarvioida.

Perusteet vihreille väitteille

Laboratorioyritys Measurlabsin luoman sertifikaatin pontimena oli Euroopan komission maaliskuussa 2023 julkaisema Green Claims -direktiiviehdotus.

Niin kutsuttu vihreiden väitteiden aloite peräänkuuluttaa nykyistä tiukempia sääntöjä sille, millaisia väittämiä tuotteiden ja materiaalien ympäristöystävällisyydestä on luvallista esittää.

Direktiivin myötä jokainen yksittäinen ympäristöväittämä tulee todistaa tieteellisesti ja ilmaista mahdollisimman täsmällisesti. Biopohjaisuuden kohdalla tämä tarkoittaa tarkan bio-osuuden määrittämistä kansainvälisten standardien pohjalta ja ilmoittamista prosenttiyksikön tarkkuudella.

Tarve sertifikaatille nousi esiin myös yrityksen asiakkaiden kanssa käydyissä keskusteluissa, kertoo asiantuntija Ville Roininen Measurlabsista.

“Biopohjaisia materiaaleja kehittäville yrityksille on tärkeää voida todentaa tuotteidensa biopohjaisuusaste aukottomasti. Siksi läpinäkyvälle, kolmannen osapuolen myöntämälle sertifikaatille on paljon kysyntää”, Roininen sanoo.

Hänen mukaansa sertifikaatista hyötyvät myös yritysten asiakkaat, niin kuluttajat kuin toiset yritykset, sillä tieto tuotteen tarkasta biopohjaisuusasteesta mahdollistaa perustellut ostopäätökset.

Yleisluontoisuudesta konkretiaan

Kiristyvän EU-lainsäädännön tavoitteena on tehdä lähivuosina kokonaan loppu yleisluontoisten ympäristöväittämien ja valmistajan omien ympäristömerkkien käytölle markkinoinnissa.

Syynä on väitteiden hutera pohja. Kuluttaja ei kykene itsenäisesti päättelemään, kuinka luotettava valmistajan oma ilmoitus esimerkiksi hiilineutraaliudesta on, tai miten sitä olisi ylipäätään mahdollista arvioida.

Tarkkojen, tieteellisesti todistettavien väittämien käyttö esimerkiksi tuotteen biopohjaisuudesta on kuitenkin edelleen mahdollista, kunhan väittämille voidaan esittää konkreettiset perusteet. Uusi suomalaissertifikaatti tarjoaa tähän työkalun.

“Halusimme alusta alkaen toteuttaa sertifikaatin niin selkein ja läpinäkyvin ehdoin, että se täyttää tulevan Green Claims -direktiivin vaatimukset myös viranomaisten mielestä. Järjestimme siksi kehitysprosessin aikana tapaamisen ympäristöministeriön edustajien kanssa, ja saimme heiltä vihreää valoa sertifikaatin lanseeraukselle”, Roininen kertoo.

Uuteen biopohjaisuussertifikaattiin ja sertifiointiprosessiin voi tutustua täällä.

Measurlabs on vuonna 2017 perustettu laboratorioanalyysejä tarjoava kasvuyritys, joka kerännyt yli 900:n laboratorion palvelut yhden katon alle. Yritys työllistää tätä nykyä reilut 25 ammattilaista.

(Kuva Measurlabs) Toimitusjohtaja Teemu Myllymäki (vas.) ja asiantuntija Ville Roininen varmistivat yrityksen uuden sertifikaatin vaatimustenmukaisuuden ympäristöministeriöstä.

Lue myös:

Measurlabs tähtää maailmalle – ”Kilpailijat ovat myös kumppaneitamme”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia