Uuden yhteiseurooppalaisen Erga-tutkimusyhteisön tavoitteena on kartoittaa maanosan aitotumallisten eliölajien vertailugenomit ja tuottaa niistä korkealaatuista tietoa.
European Reference Genome Atlas (Erga) -tutkimusaloite julkistettiin tuoreimmassa Nature-lehdessä.
Tutkijoiden päämääränä on myös lisätä ymmärrystä eurooppalaisen luonnon monimuotoisuudesta ja sen tilasta. Arvioiden mukaan viidennes Euroopan noin 200 000 eliölajista on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
Ensimmäinen hankkeessa selvitettävä suomalainen perimä kuuluu ilomantsilaiselle metsäjänikselle.
Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtajan Jaakko Pohjoismäen mukaan genomi edustaa metsäjäniksen perimän kansainvälistä standardia.
Tutkijoita kiinnostaa erityisesti metsäjäniksen risteytyminen rusakon kanssa. Perimän kartoittaminen hyödyttää myös lajin uhanalaisten populaatioiden suojelua ja tarjoaa tietoa siitä, millaiset edellytykset lajilla on sopeutua ilmastonmuutokseen.
Verrokkiperimä nopeuttaa tutkimusta
Dna-sekvensointimenetelmien kehittyminen on Pohjoismäen mukaan tehnyt eliöiden perimän emäsjärjestyksen selvittämisestä arkipäiväistä.
”Tyypilliset sekvensoidut perimät ovat kuitenkin hyvin rikkonaisia, jolloin emme tiedä esimerkiksi, mistä kromosomista jokin sekvenssi on peräisin”, Pohjoismäki kertoo tiedotteessa.
Referenssi- tai verrokkiperimät kootaan kromosomeittain, ja samalla selvitetään niiden geenisisältö.
”Jatkossa mikä tahansa hajanainenkin sekvenssitieto voidaan koota ja sen sisältö selvittää vertaamalla tätä olemassa olevaan verrokkiperimään, mikä nopeuttaa ja parantaa tutkimusta.”
Mahdollistaa genomitiedon yhteiskäytön
Erga-yhteisö tähtää tehokkaampaan verrokkigenomien tuotantoon kehittämällä tutkimusmenetelmiä ja jakamalla tietoa. Tutkijoiden työ mahdollistaa genomitiedon yhteiskäytön ja saavutettavuuden luonnon monimuotoisuuden suojelussa ja ennallistamisessa.
Verrokkigenomien kartoituksen tavoite on tasapainoinen taksonominen, maantieteellinen ja elinympäristöllinen edustus.
(Kuva Mervi Kunnasranta) Metsäjäniksiä elää Suomen lisäksi myös muualla Euroopan pohjoisosissa. Jäniksen pärjääminen ilmastonmuutoksen edetessä on tutkijoille vielä arvoitus.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.