Finn Recycling panee hiekan kiertämään – suomalaisteknologia lähti valloittamaan Saksaa

Uuden hiekankierrätysmenetelmän kehittänyt urjalalainen Finn Recycling on saanut ensimmäisen kaupallisen tilauksen hiekan elvyttämispalvelusta Saksassa. Tilaaja on Siempelkamp Giesserei -valimo.

Siempelkamp Giesserei pyrkii kaupan avulla nostamaan valumuottien valmistuksessa käytettävän hiekan kierrätysastetta Krefeldin tuotantolaitoksessaan.

Krefeldin valimossa kuluu päivittäin lähes tuhat tonnia valuhiekkaa, josta kierrätetään jo noin 95 prosenttia. Viisi prosenttia viedään kuitenkin kaatopaikoille, mikä on Saksassa erittäin kallista. Myös kaatopaikkatila alkaa loppua.

Suomalaismenetelmällä Siempelkamp aikoo saavuttaa suljetun materiaalikierron ja pienentää näin ekologista jalanjälkeään entisestään.

”Johtavana teollisuusyrityksenä haluamme edetä entistä nopeammin ympäristönsuojelun, kestävyyden ja tehokkuuden osalta ja lisätä kierrätysastettamme”, sanoo Siempelkamp Giesserei -yhtiön toimitusjohtaja Georg Geier.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme löytäneet Finn Recyclingin kaltaisen innovatiivisen kumppanin, jonka kanssa luomme yhdessä ratkaisuja.”

Säästää valimon resursseja monella tapaa

Finn Recycling on hyödyntänyt elvytykseksi kutsumaansa hiekankierrätysteknologiaa jo vuosia useissa hankkeissa suomalaisten valimoiden kanssa.

Suomessa yritys on tehnyt tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston kanssa. Viime vuonna Finn Recycling avasi Saksan Freibergiin koelaitoksen, jossa sen tutkimuskumppanina toimii Freibergin yliopisto.

Yhtiö on patentoinut menetelmänsä, jonka ansiosta ”elvytetty” hiekka on laadultaan yhtä hyvää tai jopa parempaa kuin neitseellinen hiekka. Kierrätetty hiekka voidaan uusiokäyttää valimoprosessissa sellaisenaan.

Valimoille syntyy säästöjä paitsi hiekkaostoissa myös kuljetus- ja energiakustannuksissa. Koska käytetyn hiekan elvytys ja kierrätys tarjotaan palveluna, se vähentää myös valimotoimintaan sitoutunutta pääomaa.

”Olemme erittäin ylpeitä ja iloisia, että voimme aloittaa ensimmäisen kaupallisen hankkeemme Suomen ulkopuolella juuri Siempelkampin kanssa, joka on alansa maailmanlaajuinen markkinajohtaja”, sanoo Finn Recyclingin toimitusjohtaja Kalle Härkki.

Härkin mukaan Saksa on yrityksen kasvusuunnitelmissa yksi tärkeimmistä markkinoista. Euroopan jälkeen yhtiön tähtäin on myös muilla mantereilla.

Maailman valimoteollisuus käyttää vuosittain yli sata miljoonaa tonnia hiekkaa, jota ei kierrätetä.

Päivi Ikonen

(Kuva Finn Recycling) Finn Recyclingin Saksan Freibergiin syksyllä 2022 avaama koelaitos on herättänyt saksalaistoimijoissa suurta kiinnostusta. Kiinnostus on nyt realisoitunut ensimmäiseksi tilaukseksi.

Aiheesta aiemmin:

Jätehiekka elpyy uudeksi

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Petimateriaali kiertää kattilassa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia