Green Northin vihreä vety ja ammoniakki myötätuulessa – Naantaliin suunniteltavan laitoksen koko kolminkertaistui

Green North Energyn hanke vihreän vedyn ja ammoniakin tuottamisesta on saanut lisää vauhtia. Uusi laitoskonsepti on kolme kertaa isompi kuin alkuperäisissä suunnitelmissa.

Yhtiön ensimmäisen, Naantaliin nousevan tuotantolaitoksen kapasiteetiksi on nyt laskettu 280 megawattia ja investointisummaksi 580 miljoonaa euroa.

Hankkeen laajenemisen taustalla on vihreiden vetytuotteiden jatkuvasti lisääntyvä kysyntä. Green North Energy on jo solminut useita aiesopimuksia,

Konseptisuunnittelua konsultoi Green Northin emoyhtiö, insinööritoimisto Elomatic, ja se toteutettiin Business Finlandin myöntämän rahoituksen turvin. Työ jatkuu perussuunnittelulla, jossa suunnitelma ja budjetti tarkentuvat entisestään.

”On hienoa päästä käyttämään vuosikymmenten kokemustamme Green North Energyn vision edistämiseksi. Kestävyyshaasteisiin tarvitaan tällaisia skaalautuvia ratkaisuja”, sanoo Elomaticin projektipäällikkö Veli-Matti Niemi.

Ammoniakkia tarvitaan erityisesti merellä

Vuonna 2021 perustettu Green North Energy on vihreän energian hankekehitysyhtiö, jonka tarkoituksena on tuottaa vihreitä polttoaineita ja kemikaaleja uusiutuvalla sähköllä.

Naantaliin suunniteltava laitos keskittyy vihreän ammoniakin valmistamiseen. Fossiilipohjaista ammoniakkia korvaavan vihreän ammoniakin markkinat voivat yhtiön mukaan kasvaa jopa vihreää vetyä nopeammin.

Vihreää ammoniakkia hyödyntää tulevaisuudessa etenkin meriliikenne. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailman laivojen energiankulutuksesta yli 40 prosenttia saatetaan vuonna 2050 kattaa ammoniakilla.

(Havainnekuva GNE) Green Northin tuotantolaitoksen on määrä käynnistyä Naantalissa vuonna 2026.

Aiheesta aiemmin:

Green North Energy varasi vihreän vedyn hankkeelleen tontin Naantalista

Naantalin vetylaitoshanke sai uutta vahvistusta

Naantalin voimalan alueelle suunnitteilla vedyn tuotantolaitos

Lue myös:

Ammoniakki avittaa vihreää siirtymää


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia