Harvinaiseen leukemiaan löytyi lupaava täsmälääke – tuhoaa tehokkaasti syöpäsoluja

Akuutin myelooisen leukemian (AML) hoitoon on löytynyt uusi lupaavalta vaikuttava täsmälääke. Se voi auttaa taudin harvinaisesta alamuodosta kärsiviä, joita on nykyään hyvin vaikea hoitaa.

Uusi lääkeaine löytyi Helsingin yliopiston ja Hus Syöpäkeskuksen tutkimuksessa, jonka on julkaissut tiedelehti Blood. Tutkimukseen osallistui myös Kööpenhaminan yliopisto.

AML on aikuisten yleisin akuutti leukemia eli verisyöpä. Tautiin saatiin hiljattain uusi, venetoklaksi-niminen lääke, jolla on myyntilupa myös Suomessa. Lääke on jo parantanut AML-potilaiden ennustetta merkittävästi.

Venetoklaksin teho perustuu siihen, että se herkistää syöpäsolut ohjelmoidulle solukuolemalle. Terveitä soluja täsmälääke ei vaurioita.

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että venetoklaksi ei toimi leukemian kahdessa harvinaisessa ja hyvin hankalahoitoisessa alatyypissä, erytrooisessa ja megakaryoblastisessa leukemiassa, joissa pahanlaatuiset solut muistuttavat punasoluja tai verihiutaleita tuottavia veren kantasoluja.

Uusi aine ehtinyt jo kliiniseen tutkimusvaiheeseen

Tutkijat lähtivät siis etsimään aineita, jotka voisivat tepsiä nimenomaan erytrooisiin tai megakaryoblastisiin leukemiasoluihin.

Yli 500 tutkitun lääkkeen joukosta erottui yksi: BCL-XL-proteiinin estäjät, jotka tappoivat tehokkaasti näistä leukemiatyypeistä eristettyjä syöpäsoluja.

BCL-XL-proteiinilla on samanlainen tehtävä estää soluja ajautumasta ohjelmoituun solukuolemaan kuin BCL-2-proteiinilla, jota venetoklaksi estää.

BCL-XL-estäjiä ei vielä käytetä potilaiden hoidossa, mutta niiden tehoa ja turvallisuutta selvitetään jo  kliinisissä lääketutkimuksissa.

”Laboratoriossa tehdyt löydökset antavat näyttöä, että erytrooiset sekä megakaryoblastiset akuutit leukemiat olisivat otollinen potilasryhmä BCL-XL-estäjien tehokkuuden selvittämiselle kliinisessä käytössä”, sanoo tutkijatohtori Heikki Kuusankoski.

Helsinkiläistutkijat uskovat, että BCL-XL-estäjien käyttöä kokeillaan näissä leukemiatyypeissä lähitulevaisuudessa.

(Kuva Mostphotos) Hiljattain markkinoille tullut, syöpäsoluihin iskevä täsmälääke tehoaa hyvin akuutin leukemian yleisimpään muotoon. Suomalaistutkijoiden nyt löytämä uusi lääkeaine voi tepsiä myös taudin harvinaisiin alatyyppeihin.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia