Havupuutkin viestivät toisilleen kemiallisten signaalien avulla

Kun kaarnakuoriainen alkaa jyrsiä nuorta mäntyä, puu vapauttaa ilmoille huomattavan määrän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka kertovat tapahtuneesta viereisille taimille.

Tämä selvisi Itä-Suomen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Kasvien on tiedetty erittävän kemiallisia yhdisteitä nimenomaan vaurioituessaan. Kyseessä on tärkeä osa kasvien välistä viestintää.

”Leveälehtisten kasvien on osoitettu reagoivan kemiallisiin tuoksusignaaleihin, mutta samaa ei ole havaittu havupuilla, joten päätimme tutkia, reagoivatko ne samalla tavalla”, taustoittaa hanketta väitöskirjatutkija Hao Yu.

Itäsuomalaistutkimus osoitti, että kyllä reagoivat. Kun vahingoittumattomat taimet vastaanottivat naapurinsa kemiallisen hätäsignaalin, nekin alkoivat päästää ilmoille samoja yhdisteitä.

Kaiken lisäksi ne valmistautuivat vapauttamaan vielä suurempia yhdistemääriä siinä tapauksessa, että kuoriaiset kävisivät niidenkin kimppuun. Kasvien ilmarakojohtavuus ja nettofotosynteesi lisääntyivät.

”Tämä on uusi havainto, ja sillä on laajoja vaikutuksia jatkotutkimukseen, jossa selvitetään mekanismeja, joilla kasvit saavat tietoa naapureistaan”, kertoo professori James Blande.

Blande johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa havupuiden viestintään keskittyvää hanketta Itä-Suomen yliopistossa.

Ilmansaasteet voivat vaikuttaa puuviestintään

Tutkijat löysivät muutoksia myös kemiallisia signaaleja vastaanottaneiden puiden pihkatiehyistä. Muutokset saivat aikaan sen, että kaarnakuoriaiset eivät pystyneet aiheuttamaan niille yhtä paljon vahinkoa kuin kasveille, jotka eivät olleet saaneet kemiallista viestiä uhkaavasta vaarasta.

Ryhmä tutki myös sitä, kuinka kemiallisia signaaleja vastaanottaneet kasvit reagoivat ilman kohonneeseen otsonipitoisuuteen. Otsonipitoisuus on tavallista korkeampi saastuneemmilla alueilla.

He havaitsivat kasvien vasteissa useita muutoksia, joskaan ne eivät vaikuttaneet kasvien kykyyn puolustautua tuhohyönteisiltä. Tutkijoiden mukaan havainto kuitenkin osoittaa, että ilmansaasteilla voi olla merkittävä vaikutus puiden väliseen viestintään.

(Kuva Adobe Stock) Havupuut osoittautuivat yhtä taitaviksi viestijöiksi kuin leveälehtiset kasvitkin.

Lue myös:

”Hei, minua nakertaa lehtikuoriainen!”

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia