”Hei, minua nakertaa lehtikuoriainen!”

Korkeapiisku (Solidago altissima) lähettää naapureilleen hätäilmoituksen, jos se joutuu lehtikuoriaisen hyökkäyksen kohteeksi. Näin kumppanit osaavat varautua tilanteeseen.

Kommunikaatio tapahtuu kemiallisin keinoin. Kasvi erittää haihtuvia yhdisteitä, joista lähtevä haju toimii viestin välineenä.

Ilmoitukseen reagoiminen on yleensä sitä tehokkaampaa, mitä läheisempää sukua viestin saaneet kasvit ovat viestittäjälle.

Current Biology -lehden julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että myös tuholaisesta tiedottava kasvi itse hyötyy ilmoituksestaan ja naapurien sen perusteella kohottamasta puolustustasosta.

Aiemmin on ajateltu, että vaaraviesteistä on hyötyä vain niiden vastaanottajille, jotka näin pääsevät etulyöntiasemaan, kun kasvit kilpailevat rajallisista resursseista.

Yhteinen vihollinen ajaa kasvit yhteistyöhön

Kansainvälinen, Turun yliopiston johtama tutkijaryhmä halusi hankkeessaan selvittää, onko evolutiivinen valinta suosinut erilaista viestintästrategiaa eri ympäristöissä.

Tutkimus toteutettiin kahdenlaisilla maa-alueilla.

Koealoilta oli poistettu tuhohyönteiset 12 vuoden ajan. Tällaisilla mailla elävät kasvit tiedottivat tuholaishyökkäyksestä vain yksilöille, jotka olivat niiden kanssa geneettisesti identtisiä.

Verrokkikasvit kasvoivat alueilla, joilta hyönteisiä ei ollut hävitetty. Nämä kasvit ilmoittivat tuhohyönteisen iskusta tasapuolisesti kaikille lajitovereilleen.

”Tulokset viittaavat siihen, että viestinnästä on hyötyä kasveille erityisesti silloin, kun tuholaisia on läsnä”, sanoo artikkelin pääkirjoittaja, tutkijatohtori Aino Kalske Turun yliopistosta.

”Yhteinen vihollinen ajaa kasvit tekemään yhteistyötä.”

Kiinnostava oli myös havainto, että korkeapiiskujen hajun muuttuminen niiden jouduttua lehtikuoriaisten vaurioittamiksi riippui kasvien alkuperästä.

Ne kasvit, jotka viestivät hätätilasta kaikille lajitovereilleen, myös tuoksuivat samalta. Sen sijaan rajatummalle piirille tiedottaneet kasvit haisivat keskenään erilaisilta.

(Kuvassa) Lehtikuoriainen korkeapiiskun lehdellä. Kasvi tiedottaa hyökkäyksestä naapureille hajuviestillä. Kuva: Aino Kalske

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia