Herantisin kehittämä Parkinson-lääke annostellaan injektiona ihon alle. Kuvituskuva: Pixabay.

Herantisin Parkinson-lääke otti uuden edistysaskelen – yhtiö jätti lupahakemuksen seuraavaa ihmistutkimusta varten

Lääkekehitysyhtiö Herantis Pharma Oyj on jättänyt lupahakemuksen kehittämänsä uudenlaisen Parkinson-lääkkeen vaiheen 1b kliinistä tutkimusta varten.

Tutkimusvaiheen päätavoitteena on osoittaa, että yhtiön HER-096-niminen molekyyli on Parkinson-potilaille turvallinen ja että heidän elimistönsä sietää lääkettä silloinkin, kun he saavat sitä toistuvasti.

Vuonna 2023 toteutettu 1a-vaiheen tutkimus todisti, että lääkekandidaatti on kerta-annoksena turvallinen ja hyvin siedetty.

Edellisessä tutkimuksessa kävi myös ilmi, että lääke läpäisee veri-aivoesteen hyvin eli kulkeutuu nopeasti sinne, minne pitääkin.

Lisäksi lääke vaikutti jopa odotettua kauemmin.

Tärkeä välitavoite

”Odotamme innolla, että pääsemme testaamaan HER-096:n toistuvaa ihonalaista annostelua Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla vaiheen 1b kliinisessä tutkimuksessa saatuamme ensin viranomaishyväksynnän”, kertoo toimitusjohtaja Antti Vuolanto.

Vaiheen 1b tutkimus on hänen mukaansa tärkeä välitavoite Herantisin  valmistautuessa kakkosvaiheen kliiniseen eli ihmisillä tehtävään tutkimukseen.

Potilaiden lisäksi lääkettä testataan 1b-vaiheessa edelleen myös terveillä vapaaehtoisilla.

Arvioinnissa myös biomarkkerit

Tutkimuksessa arvioidaan myös ennalta valikoituja biomarkkereita eli biologisia indikaattoreita. Samalla pyritään löytämään ja tunnistamaan uusia biomarkkereita.

Lisäksi tutkimuksessa selvitetään farmakokineettisen profiilin avulla, millaista annosta kannattaisi käyttää vaiheen 2 kliinisessä tutkimuksessa.

Vaiheen 1b kliiniseen tutkimukseen rekrytoidaan enintään 12 tervettä vapaaehtoista ja 24 Parkinsonin tautia sairastavaa potilasta.

Monivaiheinen lääkekehityshanke vie kaikkineen vielä vuosia.

Tähtäimessä taudin pysäyttäminen

HER-096 on yhdiste, joka imitoi elimistön luonnollista CDNF-proteiinia. Luonnollinen proteiini suojaa hermostoa rappeutumiselta.

Yhtiö on osoittanut jo ennen ihmistestejä tehdyissä kokeissa, että HER-096-molekyyli edistää myös vaurioituneiden hermosolujen toiminnan palautumista.

Molekyyli säätelee solulimakalvoston stressivasteen aineenvaihduntareittiä, joka on olennainen solujen proteiinitasapainon palauttamiselle ja proteiinikertymien estämiselle.

Lääkekandidaatti voi Herantisin mukaan jopa pysäyttää Parkinsonin taudin etenemisen.

Tällaista lääkettä ei vielä ole, vaan nykyisin keinoin kyetään ainoastaan lievittämään taudin oireita.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Herantisin Parkinson-lääke toimii jopa odotuksia paremmin – seuraavaksi vuorossa testit tautia sairastavilla potilailla

Suomalaisen Herantisin Parkinson-lääke tähtää taudin pysäyttämiseen – testataan jo terveillä ikäihmisillä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia