Herantisin Parkinson-lääke toimii jopa odotuksia paremmin – seuraavaksi vuorossa testit tautia sairastavilla potilailla

Suomalaisen Herantis Pharman uuden Parkinson-lääkkeen kehitys etenee edelleen lupaavasti. Tulokset tuoreimmista tutkimuksista ovat hyvin positiivisia.

Uudenlaista lääkettä Parkinsonin tautiin kehittävä Herantis Pharma -yhtiö on julkaissut aihionsa prekliiniset tutkimustulokset Cell Chemical Biology -sarjassa.

Tuloksiin sisältyvät muun muassa HER-096-nimisen lääkkeen farmakokinetiikka ja yhdisteen jakautuminen hiirellä ja rotalla sekä sen terapeuttiset vaikutukset ikääntyneiden hiirien Parkinsonin taudin mallissa.

”Julkaisussa osoitetaan HER-096:n kulkeutuminen veriaivoesteen läpi ja sen terapeuttinen potentiaali erittäin relevantissa hermorappeumaeläinmallissa”, kertoo tutkimusta ohjaava Herantis Pharman tieteellinen johtaja Henri Huttunen.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin”

Myös ihmisillä tehtyjen kokeiden ensimmäinen vaihe sujui menestyksekkäästi.

Lääkekandidaattia testattiin ensin 20–45-vuotiailla terveillä miehillä ja sen jälkeen iäkkäämmillä koehenkilöillä eli 5075-vuotiailla terveillä miehillä ja naisilla.

Lääke imeytyi nopeasti ja oli hyvin siedetty ja turvallinen.

“Olemme erittäin tyytyväisiä näihin tuloksiin. Ihonalaisen annostelun jälkeen HER-096 kulkeutui tehokkaasti aivo-veriesteen läpi ihmisen selkäydinnesteeseen terapeuttisesti merkittävä määrä”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Antti Vuolanto tiedotteessa.

”On rohkaisevaa nähdä, että HER-096:n pitoisuus säilyi selkäydinnesteessä korkeana pidempään kuin uskoimme.”

Esikliinisten ja ensimmäisten ihmistutkimusten tulokset antavat Vuolannon mukaan ”erinomaisen lähtökohdan” tulevalle kliiniselle kehitykselle Parkinsonin taudissa ja muissa rappeuttavissa keskushermostosairauksissa.

”Tulokset ovat myös hyvin merkittäviä kumppanuusneuvottelujen edistämisen kannalta”, toimitusjohtaja sanoo.

Potilaskokeisiin ensi vuonna

Herantisin lääkekandidaatti on peptidomimeettinen yhdiste, joka matkii elimistön luonnollista hermostoa suojaavaa proteiinia.

Jo ennen ihmistutkimuksia tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että lääkkeen mekanismi palauttaa vaurioituneiden hermosolujen toimintakykyä.

Yhtiö uskoo, että HER-096 voi pysäyttää Parkinsonin taudin etenemisen. Tällaista lääkettä ei vielä ole.

”Erittävin rohkaisevien” ykkösvaiheen tulosten perusteella Herantis jatkaa nyt kohti seuraavaa etappia.

Tämä tarkoittaa, että lääkettä ryhdytään testaamaan Parkisonin tautia sairastavilla potilailla. Ensimmäiset potilaskokeet on määrä tehdä vuoden 2024 aikana.

Seuraavassa vaiheesssa lääkettä tutkitaan ensimmäistä laajemmalla potilasjoukolla.

Kaikkine tutkimusvaiheineen lääkkeen valmiiksi saattaminen vie vielä vuosia.

Päivi Ikonen

(Kuva Pixabay) Herantis Pharman lääke imeytyy nopeasti ja pääsee hyvin veri-aivoesteen läpi. Näin se voidaan annostella helposti ihon alle. Kuvituskuva.

Aiheesta aiemmin:


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia