Hiilikuormasta hiilinieluksi – talteenotettu hiilidioksidi keventämään koko betonialan ympäristötaakkaa

Suomalaisessa tutkimushankkeessa pienennetään betonin hiilikuormaa talteenotetun hiilidioksidin avulla.

Hiilidioksidilla sekä vähennetään betonintuotannon ilmastovaikutuksia että parannetaan maailman käytetyimmän rakennusmateriaalin ominaisuuksia. Kun betoni reagoi hiilidioksidin kanssa, se lujittuu.

Behi-hanketta (Betoni hiilinieluna – ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen) vetää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

”Betonista voi siis saada yhtä lujaa pienemmällä sementtimäärällä, minkä ansiosta sementin käytön ja myös valmistuksen määrä pienenee”, kuvailee projektipäällikkö Elli Tykkä Xamkista.

Tykkä työskentelee ammattikorkeakoulun KymiLabs-tutkimusyksikössä.

Vihertää rakentamista ja koko betoniteollisuutta

Sekä maailmalla että Suomessa on jo saatu erittäin hyviä tuloksia, kun kovettuvaa betonia on altistettu hiilidioksidille hallituissa oloissa. Teknologian käyttö on kuitenkin rajoittunut valmiisiin betonituotteisiin tai -elementteihin.

Xamkin tutkimushankkeessa hiilidioksidi sekoitetaan tuoreeseen betonimassaan, minkä jälkeen betoni voidaan valaa normaaliin tapaan. Tämä tarjoaa koko betoniteollisuudelle mahdollisuuden vihreämpään lopputulokseen.

Kun talteenotetulla hiilidioksidilla saadaan aikaan vähemmän sementtiä vaativaa betonia, esimerkiksi betonirakentamisen hiili-intensiivisyys laskee kahdella tapaa.

”Tämä vihreä lisäarvo on haluttua rakentamisen saralla”, Tykkä sanoo.

Asiantuntijatukea yrityksiltä

Hankkeen sidosryhmä koostuu suomalaisista betonialan yritysten edustajista ja asiantuntijoista. Joukkoon kuuluu muun muassa Joutsenon Elementti Oy.

”Vastuullisuus on osa yrityksemme arvoja. Haluamme olla mukana toimintaympäristön muutoksissa, ja tämä hanke mahdollistaa sen”, sanoo Joutsenon Elementin HSQE-päällikkö Simo Vilkki.

Valmisbetoniliiketoiminnan johtaja Markus Haatainen Lujabetoni Oy:stä korostaa, että betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on etsittävä myös muita keinoja.

”Tarvitsemme perustutkimusta ja uusia avauksia, jotta saamme lisätietoa edetäksemme lähemmäksi hiilineutraalia betonirakentamista”, Haatainen sanoo.

Haussa optimaalinen resepti

Hiilidioksidilisän avulla tuotettavan betonin hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin normaalin betonin, sillä ilmasta talteenotettu hiilidioksidi on pois ilmakehästä.

Behi-hankkeen ensisijaisena päämääränä on kuitenkin kehittää optimaalinen resepti, jolla betonista saadaan vähintään yhtä lujaa kuin totuttuun tapaan valmistettavalla.

Reseptissä hyödynnetään sekä hiilidioksidin aiheuttaman reaktion vaikutusta että vaihtoehtoisia sideaineita korvaamaan sementtiä.

Pilottikokeilut tehdään yhteistyöyrityksen kanssa. Tämän vaiheen tavoitteena on luoda teknologia, jolla laboratoriomitan tutkimustulokset siirretään teolliselle tasolle.

Lokakuuhun 2024 jatkuvaa Behi-hanketta rahoittavat Kymenlaakson liitto Euroopan aluekehitysrahastosta ja hankkeeseen osallistuvat yritykset.

Päivi Ikonen

(Kuva Pixabay) Betonirakentaminen kuormittaa ympäristöä erityisesti betonin pääraaka-aineen sementin vuoksi. Sementin valmistus aiheuttaa noin kahdeksan prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä.

Lue myös:

Hiilidioksidi kivettyy betoniin – Carbonaide kaupallistaa VTT:n palkitun teknologian

Hiilinegatiivista betonia – VTT:n innovaatiolle kansainvälinen palkinto


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia