Hormoni vähentää ruokahalua aktivoimalla ruskeaa rasvaa

Turun PET-keskuksen tutkijat ovat löytäneet uuden kylläisyyttä säätelevän mekanismin.

Heidän tutkimuksensa mukaan sekretiini-niminen hormoni vähentää ruokahalua aktivoimalla ruskeaa rasvaa.

Tutkimustulokset julkaisi Nature Metabolism -lehti.

Elimistön ruskean rasvakudoksen aktiivisuus on yhteydessä normaaliin painoon ja sokeriaineenvaihduntaan sekä vähentyneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Myös ruokailun on osoitettu lisäävän ruskean rasvan lämmöntuotantoa, mutta ilmiön merkitys on ollut epäselvä.

Sekretiini on suoliston verenkiertoon erittämä hormoni, joka saa haiman erittämään ruoansulatusnesteitä ruokailun yhteydessä.

”Tutkimuksessamme havaitsimme terveiden ihmisten ruskeassa rasvassa sekretiini-reseptoreita, mikä viittasi siihen, että sekretiini vaikuttaa myös ruskeaan rasvaan”, kertoo tohtorikoulutettava Sanna Laurila Turun yliopistosta.

Positroniemissiotomografiakuva glukoosimerkkiaineen soluunotosta lumelääkkeen ja sekretiinin annostelun jälkeen. Nuolet osoittavat ruskean rasvakudoksen alueen.

”Sekretiinin annostelu suonensisäisesti ei ainoastaan lisännyt ruskean rasvan glukoosin soluun ottoa, vaan se lisäsi myös koko kehon energiakulutusta”, Laurila kuvailee.

Magneettikuvantaminen osoitti, että sekretiini vähensi aivojen palkintojärjestelmän aktiivisuutta, kun tutkittavat katselivat herkullisia ruokakuvia.

Aivojen palkintojärjestelmän aktiivisuus väheni ruokatehtävän aikana sekretiinin annostelun jälkeen.

Tutkittaville tehtiin myös kyselytutkimus, jossa ihmiset kertoivat ruokahalunsa vähentyneen. Samaan viittaa se, että heidän seuraava ruokailunsa myöhentyi 40 minuuttia.

Kertoo lisää ruskean rasvan hyödyllisyydestä

Ruskea rasva on painonhallinnan näkökulmasta kiinnostava aine, koska sillä on kyky polttaa rasvaa sen varastoimisen sijaan.

Ihmisillä on kuitenkin ruskeaa rasvaa melko vähän, joten sen aineenvaihdunnalliset hyödyt eivät välttämättä selity ainoastaan lisääntyneellä energiankulutuksella.

”Ihmisillä nyt vahvistettu ruokahaluun vaikuttava viestiketju voi olla yksi syy sen taustalla, miksi ruskea rasva on aineenvaihdunnalle hyödyllistä”, sanoo professori Pirjo Nuutila.

Nuutilan tutkimusryhmä on osa Turun yliopiston ja Åbo Akademin InFlames-lippulaivahanketta.

Uuden ruokahalua säätelevän mekanismin löytäminen avaa uusia mahdollisuuksia lihavuuden kehittymisen, ehkäisyn ja hoidon tutkimiseen.

Tutkijoiden mukaan jatkossa tulisi selvittää laajemmin, kuinka sekretiini vaikuttaa aineenvaihdunnallisissa sairauksissa, kuten metabolisessa oireyhtymässä, sairaalloisessa lihavuudessa ja kakkostyypin diabeteksessa.

Pääkuva Scanstockphoto


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia