Hpv-rokotukset karsivat väestöstä syöpävaarallisia papilloomaviruksia – tilalle ilmaantuu haitattomia virustyyppejä

Ilmiön havaitsivat Oulun ja Tampereen yliopistojen tutkijat yhteistyössä ruotsalaisen Karoliinisen instituutin kanssa.

Tutkimus on ensimmäinen osoitus siitä, että ihmisen papilloomaviruksilla (hpv) esiintyy tyyppikorvautuvuutta.

Tyyppikorvautuvuus tarkoittaa, että eniten syöpää aiheuttavat virustyypit väestössä vähenevät rokotusten seurauksena ja korvautuvat aiemmin harvinaisemmilla, vähemmän haitallisilla tyypeillä.

”Ilmiö perustuu siihen, että rokote tyhjentää etenkin nuoressa väestössä leviävän ja pitkäaikaisinfektiona syöpää aiheuttavan virustyypin ekologisen lokeron, joka tämän jälkeen vuosien aikana valintapaineen kautta täyttyy vähemmän haitallisilla virustyypeillä, joille rokote ei anna suojaa”, kertoo Ville Pimenoff Oulun yliopistosta.

”On myös osoitettu, että nämä vähemmän haitalliset hpv-infektiot johtavat hyvin harvoin syöpään.”

Pimenoff toimi tutkimuksen päätutkijana.

Cell Host & Microbe -tiedelehdessä julkaistut tulokset vahvistavat myös sen, että hpv-rokote on tehokas tapa suojata väestöä papilloomavirusten aiheuttamilta syöviltä, etenkin kun sekä tytöt että pojat rokotetaan.

Rokotetut eivät ehkä enää tarvitse syöpäseulontaa

Hpv-rokotusten seurauksena papilloomavirusten dynamiikka väestössä muuttuu siis radikaalisti. Tämä luo paineita syöpäseulontojen uudistamiselle.

”Tulostemme pohjalta on selvää, että hpv-infektioiden aiheuttaman kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden seulontaa tulee muuttaa”, Pimenoff painottaa tiedotteessa.

”Rokotetuille kannattaisi harkita joko harvemmin tehtävää seulontaa tai lopettaa rokotetuilta seulonnat kokonaan.”

Hänen mukaansa tulokset viittaavat siihen, että matalan riskin virusinfektiotapaukset lisääntyvät, mutta käytännössä nämä tapaukset eivät lisää yksilön hpv-infektioon liittyvää syöpäriskiä.

”Vielä julkaisematon jatkotutkimuksemme antaa tästä jo myös selkeitä viitteitä.”

Poikkeuksellisen suuri aineisto

Jo julkaistut tulokset perustuvat laajaan rokotetutkimukseen, jossa yli 30 000 suomalaista tyttöä ja poikaa sai kaksivalenttisen hpv-rokotteen vuosina 2007–2008.

Tutkimukseen liittyvää pitkäaikaisseurantaa on tehty 33 eri paikkakunnalla jo yli 16 vuoden ajan.

Rokote antaa suojaa erityisesti kohdunkaulan syöpää vastaan, mutta se tehoaa myös genitaalialueiden sekä suun ja nielun alueiden hpv-infektioiden aiheuttamiin syöpiin.

Hpv-rokotus on tehokkain tapa torjua kohdunkaulan syöpää silloin, kun sekä tytöt että pojat rokotetaan ja saadaan riittävä laumasuoja.

Rokote on nykyään osa Suomen kansallista rokotusohjelmaa.

(Kuva Pixabay) Massarokotukset poistavat väestöstä vaarallisimmat virukset, joiden tilalle ilmaantuu kesympiä versioita.

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia