Toimitusjohtajat Matti Laitinen (vas.) Laura Rahikka huolehtivat vetylaitoksen valmistumisesta aikataulussaan. Kuva: Hycamite.

Hycamiten vetylaitos etenee − laitteistot asentaa kokkolalainen Fineweld

Fineweld vastaa pääurakoitsijana Hycamiten tulevan vedyntuotantolaitoksen teknisten laitteiden ja putkistojen asennuksista.

Hycamiten uusi Customer Sample Facility (CSF) -laitos otetaan käyttöön kuluvan vuoden aikana.

Kokkolan teollisuuspuistoon kohoava laitos tuottaa vedyn lisäksi kiinteää hiiltä.

”Luotamme Fineweldiin paljon tässä hankkeessa”, sanoo Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka tiedotteessa.

”Fineweld toteuttaa asennukset erittäin tiukalla aikataululla, sillä rakennusvaihe tuotantolaitoksen työmaalla alkoi vasta tämän vuoden alussa.”

Lajissaan Euroopan suurin

Hycamiten CSF on Euroopan suurin laitos, jossa vety valmistetaan pilkkomalla maa- ja biokaasun metaanimolekyyleja vedyksi ja hiileksi.

Metaanipyrolyysiprosessissa ei synny kasvihuonekaasupäästöjä.

Laitoksen tarkoituksena on osoittaa uuden teknologian toimivuus puhtaan vedyn ja teollisuuslaatuisen kiinteän hiilen tuotannossa.

Hycamiten teknologia perustuu Oulun yliopiston kestävän kemian professorin Ulla Lassin keksintöön, jota yhtiö on kehittänyt eteenpäin.

Vety sopii teollisuuden raaka-aineeksi tai polttoaineeksi. Hiilituotteita voidaan hyödyntää esimerkiksi akuissa, elektroniikassa, polymeereissa ja komposiittimateriaaleissa sekä betonin valmistuksessa.

Yhden miehen yrityksestä Pohjoismaiden kärkeen

”Olemme innokkaana mukana rakentamassa metaanista päästöttömästi valmistetun vedyn tuotantolaitosta juuri Kokkolaan”, sanoo Fineweldin toimitusjohtaja Matti Laitinen.

”Laitos edustaa alansa uusinta teknologiaa maailmassa, ja se rakentuu aivan syntysijoillemme, entisen Kemiran monituotetehtaan rakennuksen viereen Kokkola Industrial Parkin alueella.”

Laitisen vuonna 1988 perustama yhden miehen hitsausyritys on noussut Pohjoismaiden suurimpien joukkoon teollisuusputkistojen valmistajana ja asentajana.

Yli sata henkeä työllistävä yhtiö on vahvistanut asemaansa erityisesti akkukemikaalien, vedyn ja hiilettömän teräksen tuotantoon liittyvissä hankkeissa.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Hycamite aloitti vetylaitoksensa rakentamisen Kokkolassa – voi toimia jopa hiilinieluna

Suomalaisteknologia murtautumassa maailmanmarkkinoille – Hycamite sopi päästöttömän vedyn tuotannosta USA:ssa

Hycamite keräsi jättirahoituksen – kohti päästöttömän vedyn kaupallista tuotantoa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia