Hycamite keräsi jättirahoituksen – iso askel kohti päästöttömän vedyn kaupallista tuotantoa

Kokkolalainen Hycamite TCD Technologies on saanut pääomasijoituksia yhteensä 25 miljoonaa euroa. Yhtiön uusia sijoittajia ovat  Sojitz Group ja Stephen Industries.

Sojitz Group on japanilainen monialayritys, jolla on noin 400 tytär- ja osakkuusyhtiötä Japanissa ja muualla eri puolilla maailmaa. Stephen Industries on Kustaa Poutiaisen johtama suomalainen perheyhtiö.

Lisäsijoituksia Hycamiteen tekivät HAI Kapital, Holdix ja Turret.

Pääomasijoitus omaa teknologiaa kehittävään nuoreen syväteknologian kasvuyritykseen on Suomessa poikkeuksellisen suuri. Syväteknologia viittaa yrityksiin, joiden liiketoiminta perustuu tuoreiden tieteellisten läpimurtojen tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen.

Kokkola Industrial Parkissa toimiva Hycamite valmistaa päästötöntä vetyä tekniikalla, jonka yritys on kehittänyt yhdessä Oulun yliopiston soveltavan kemian tutkijoiden kanssa. Vetyä voidaan käyttää joko teollisuuden raaka-aineena tai polttoaineena.

Asiakkaita jo monella mantereella

Hycamiten perustajan ja toimitusjohtajan Laura Rahikan mukaan uusi pääoma käytetään tuotannon laajentamiseen.

”Sijoitus mahdollistaa teknologiamme skaalaamisen kaupallisen tuotannon käynnistämiseksi. Palvelemme asiakkaitamme Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Euroopassa”, Rahikka kertoo.

Yhtiön katalyytteihin ja lämpöön perustuvalla metaanipyrolyysiteknologialla hajotetaan esimerkiksi maakaasun metaani alkuaineisiinsa vedyksi ja hiileksi.

Metaanin käyttö raaka-aineena mahdollistaa vedyntuotannon nopean skaalaamisen. Maakaasusta saatavan metaanin lisäksi vetyä voidaan tuottaa biometaanista tai ilmakehän hiilidioksidista valmistetusta synteettisestä metaanista.

Vedyn lisäksi Hycamite tekee nanohiilituotteita, jotka soveltuvat hyödynnettäviksi esimerkiksi litiumioniakuissa, betonissa, komposiittimateriaaleissa ja suodatinpuhdistimissa.

(Kuva Esa Siltaloppi) Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka yhtiön tuotantotiloissa, joita voidaan uuden rahoituksen turvin ryhtyä laajentamaan.

Aiheesta aiemmin:

Vety-yhtiö Hycamiten demolaitokselle suurlaina Ilmastorahastolta

Vedyntuottaja Hycamite kehittää katalyytteja yhdessä ruotsalaisyrityksen kanssa

Vedyntuottaja Hycamite sai uusia kansainvälisiä sijoittajia

Hycamitelle aiesopimus vihreän vedyn myynnistä – ostajana kobolttiyhtiö Jervois

Hycamite käynnisti vedyntuotannon testilaitoksen

Kokkolaan vedyntuotannon pilottilaitos

Lue myös:

Aurinko valaisee vetytaloutta


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia