Hyönteisproteiinia tuottavan Volaren toukkajauhe kotimaisen kissanruoan raaka-aineeksi

Loimaalainen Dagsmark Petfood on ryhtynyt hyödyntämään kissanruokatuotteissaan hyönteisproteiinia, jota VTT:n spinoff-yritys Volare valmistaa mustasotilaskärpäsen toukista.

Dagsmark käyttää Volaren toukkajauhetta kissoille tarkoitetuissa pateessa ja hyytelössä, joiden toinen ainesosa on elintarviketeollisuuden sivuvirroista saatava kotimainen kana.

Mustasotilaskärpäsen toukka sopii proteiinipitoisuutensa ja rasvahappokoostumuksensa ansiosta lemmikinruokiin erittäin hyvin. Myös toukat kasvavat teollisuuden sivuvirroilla, kuten hävikkiperunalla ja taikinajätteellä.

“Volaren kotimainen hyönteisproteiini on mainio lisä raaka-aineisiimme. Ravitseva, pienemmän hiilitassunjäljen tuottava raaka-aine tekee hyvää niin kissoille kuin ympäristölle”, sanoo Dagsmarkin markkinointijohtaja Janica Finneman.

Volaren toimitusjohtaja Tuure Parviainen on ilahtunut lemmikkiruokayhtiön valinnasta.

”Jokainen kissanomistaja tietää, kuinka valikoivia ruokailijoita kissat ovat ja siksi onkin erityisen hienoa, että hyönteisproteiinimme on valikoitunut juuri kissanruokien raaka-aineeksi”, Parviainen sanoo.

Kotimainen toukkaproteiini korvaa soijaa

Volare kasvattaa toukat ja tuottaa niistä jauhetta toistaiseksi pilottilaitoksessaan. Yhtiön ensimmäinen, Järvenpäähän nouseva teollisen mitan laitos on parhaillaan suunnitteluvaiheessa, jota vetää konsulttiyhtiö Sweco.

Tehtaan rakentamisen on tarkoitus käynnistyä kuluvan vuoden aikana.

Käynnistyttyään tehdas tuottaa vuosittain noin 5 000 tonnia proteiinijauhetta, jota voidaan lemmikkien ruoan lisäksi hyödyntää myös esimerkiksi kalanrehussa.

Volaren patentoimasta tuotantomenetelmästä ei aiheudu uusia sivuvirtoja, eikä siinä käytetä kemikaaleja. Yhtiön laskelmien mukaan kilo hyönteisproteiinia syntyy 97 prosenttia pienemmällä vesimäärällä kuin soijaproteiini, jonka kulutusta kotimaisella proteiinilla pyritään vähentämään.

(Kuva Pixabay) Kissoista koostunut kriittinen makuraati on testeissä hyväksynyt hyönteistuotteen ruokavalioonsa. Kuvituskuva.

Aiheesta aiemmin:

Hyönteisproteiinia valmistavan Volaren ensimmäinen tehdas Järvenpäähän

Eläinrehuksi jauhettaville toukille tarjoillaan pian taikinajätettä – Myllyn Parhaat ja Volare yhteistyöhön

Volaren tähtäimessä automatisoitu toukkaproteiinin tuotanto

Kalanrehua ja ruokaa lemmikeille hyönteisproteiinista


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia