Ihmisen hiki on ehtymätön tiedonlähde, josta saadaan entistä enemmän irti Oulun yliopistossa kehitetyllä uudella menetelmällä.
Oululaistutkijat ovat rakentaneet uudenlaisen tekniikan elimistön vesikkelien eli eksosomien keräämiseen, uuttamiseen ja analysointiin.
Nanokokoiset eksosomit poimitaan iholle asetettuun laastariin kertyvästä hiestä. Hiki ja sen sisältämät eksosomit paljastavat yksityiskohtia elimistön tilasta. Lisäksi ne voivat tuoda esiin merkkejä erilaisista sairauksista.
Journal of Molecular Sciences -tiedelehdessä julkaistun menetelmän sovellusmahdollisuudet ovat laajat.
Eksosomit ovat solujen erittämiä pieniä kalvorakkuloita, jotka sisältävät runsaasti erilaisia molekyylejä, kuten proteiineja, rna:ta, dna:ta ja solujen aineenvaihduntatuotteita. Eksosomeja on hien lisäksi esimerkiksi rintamaidossa.
Diagnostiikan työkaluksi ja lääkeaineiden kuljettajaksi
Keksinnön taustalla on pitkäjänteinen tutkimustyö, jonka tavoitteena on kehittää kliiniseen käyttöön sopivia kajoamattomia menetelmiä terveyden ja sairauksien seurantaan.
”Aloitimme ihmisen hien tutkimisen vuonna 2013, ja nyt työ kantaa hedelmää”, iloitsee tutkimusryhmää johtava professori Seppo Vainio.
Tuoreessa tutkimuksessa hikeä kerättiin sekä terveiltä että kakkostyypin diabetesta sairastavilta koehenkilöiltä. Nyt menetelmä on vaiheessa, jossa se voidaan siirtää laajempien potilasjoukkojen tutkimiseen.
”Kehittämäämme teknologiaa voidaan soveltaa hyvin laajamittaisesti erilaisiin kliinisiin tutkimuksiin”, kertoo tutkijatohtori Nsrein Ali.
”Näytteet on helppo kerätä potilailta esimerkiksi tarkastuskäyntien yhteydessä ja säilöä biopankkiin. Myös potilaiden toipumisen seuranta voi tulla mahdolliseksi.”
Hien eksosomeja voidaan hyödyntää sekä sairauksien diagnostiikassa että terveysriskien ennakoimisessa ja torjunnassa.
Lisäksi sovellusmahdollisuuksia on lääketeollisuudessa. Koska eksosomit kykenevät ylittämään monia elimistön biologisia esteitä, ne sopivat hyvin kuljettamaan lääkeaineita eri kudoksiin.
(Kuva Oulun yliopisto/Mikko Törmänen) Laastarista poimittu hikipisara sisältää runsaasti tärkeää informaatiota.
Lue myös:
Liikunnan tehoa voidaan mitata hien molekyyleista
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.