Ilmakehän hiilidioksidista liiman raaka-ainetta?

Liimayhtiö Kiilto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT selvittävät, voitaisiinko ilmasta kerättyä hiilidioksidia käyttää liiman ainesosana.

VTT:n luotsaamassa tutkimuksessa hiilidioksidista ja vedystä muodostetaan erilaisia raaka-aineita. Kiilto kartoittaa mahdollisuuksia hyödyntää aineita polyuretaaniliiman valmistuksessa.

Polyuretaani on liimoissa yleisesti käytettävä, turvallinen muovi. Sen valmistusprosessissa tarvitaan kuitenkin isosyanaattia, jolle altistuminen voi aiheuttaa terveyshaittoja, esimerkiksi astmaa.

Kiillon tuotekehityspäällikkö Soilikki Kotanen paneutuu parhaillaan väitöskirjatyössään siihen, kuinka polyuretaaniliimoja voitaisiin tuottaa ilman isosyanaattia ja käyttää sen sijaan hiilidioksidista valmistettuja kemikaaleja.

Vedystä ja hiilidioksidista on tuotettu raaka-aineita aiemminkin, mutta valmistusprosessi on toistaiseksi ollut kannattamaton, koska se on itsessään tuottanut enemmän hiilidioksidia kuin ilmasta on saatu kerättyä.

(Kuva) Suomalainen Solar Foods muuntaa jo ilmakehän hiilidioksidia proteiiniksi. Toinen suomalaisyritys Kiilto haluaisi hyödyntää ilmasta kaapattavan hiilidioksidin liiman raaka-aineena.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia