Professori Alun Hubbard pitää käsissään jäätikön ytimen osaa. Jään (vasemmalla) ja ylivuotisen lumen (oikealla) välinen näkyvä ero paljastaa kuuman kesän sulamis- ja jäätymisjaksot. Kuva: Bruno Long.

Ilmakehän joet tukevat Grönlannin jääpeitettä ja hidastavat merenpinnan nousua

Voimakkaat, kosteat ilmavirtaukset voivat täydentää Grönlannin jäätikköä lumella ja auttaa hidastamaan maailman merenpinnan nousua.

Tähän päätyy Oulun yliopiston tutkijoiden uraauurtava tutkimus, joka haastaa perinteisen käsityksen ilmakehän joista.

Tutkija Hannah Baileyn johtaman hankkeen tulokset on julkaistu Geophysical Research Letters -lehdessä.

Tutkimus korostaa ilmakehän jokien roolia lumimassan täydentäjinä.

Jokivirrat yhdistetään yleensä lämmön ja kosteuden kuljettamiseen eteläisemmiltä leveysasteilta arktiselle alueelle, mikä usein voimistaa jään sulamista.

Parantavat jäätikön heijastuskykyä

Tutkimus keskittyi erityisesti vuonna 2022 tapahtuneeseen ilmakehän jokivirta -tapahtumaan, joka nosti arktisen alueen lämpötiloja yli 20 celsiusastetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolelle.

Yksittäinen tapahtuma toi Grönlantiin yli 11 miljardia tonnia lunta yhden päivän aikana. Määrä vastaa lähes puolta Suomen keskimääräisestä vuotuisesta lumisateesta.

Pohjois-Atlanttia esittävässä satelliittikuvassa näkyy valtava ilmakehän joki, joka tuo lämpöä ja kosteutta Islantiin ja Grönlantiin. Kuva: Nasa/Modis.

 

Tutkimusryhmä arvioi, että Grönlannin vuotuinen massan menetys mereen väheni tapahtuman ansiosta noin 8 prosenttia vuonna 2022.

”Tuore lumisade lisäsi merkittävästi jäätikön heijastussuhdetta eli kykyä heijastaa auringonvaloa”, Bailey selvittää.

”Tämä vähensi aurinkoenergian imeytymistä, piti jäätikön pinnan viileämpänä ja lykkäsi sulamista jopa keskimääräistä lämpimämmissä olosuhteissa.”

Ilmakehän joet voimistuvat tulevaisuudessa

Tutkimuksen toinen kirjoittaja, professori Alun Hubbard korostaa tulosten merkitystä.

”Vaikka Grönlannin jäätikköä ei pelasteta ilmakehän vesihöyryjoilla, tämä tutkimus kyseenalaistaa ajatuksen, että ne vain pahentaisivat jäätikön sulamista”, Hubbard sanoo.

Ilmakehän vesihöyryjokien odotetaan lisääntyvän ja voimistuvan sitä mukaa kuin ilmastonmuutos kiihtyy.

Joilla on siten yhä suurempi vaikutus muun muassa tulvimiseen ja vesivarojen hallintaan arktisella alueella ja Pohjoismaissa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia