Ioncell-yhtiö kaupallistaa palkittua kuitukeksintöä

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä ekologinen Ioncell-tekstiilikuitu etenee kohti kaupallistamista.

Palkittua kuituteknologiaa vie eteenpäin vasta perustettu Ioncell Oy.

Uuden yhtiön toimitusjohtaja ja pääosakas on kauppatieteiden maisteri Antti Rönkkö, joka siirtyy tehtävään Nanso Group Oy:n toimitusjohtajan paikalta heinäkuussa 2022.

”Maailma tarvitsee täysin uudenlaisia ratkaisuja vastaamaan tekstiiliteollisuuden vakaviin kestävyyshaasteisiin. Ioncell-kuidun kilpailuedut ovat sen ekologinen tuotantoprosessi, korkea laatu ja kierrätettävyys”, Rönkkö sanoo.

”Uskon, että yhtiöllä on lupaava tulevaisuus kansainvälisillä markkinoilla.”

Yrityksen toinen perustajaosakas on Aalto-yliopisto ja kolmas yliopiston professori Herbert Sixta, joka jatkaa kuituteknologian kehittämistä uudessa yhtiössä.

”Olemme jo todistaneet Ioncell-teknologian toimivuuden pienemmässä mittakaavassa. Seuraavaksi kehitämme kuidun valmistusprosessia kohti teollista tuotantoa”, Sixta kertoo.

Ioncell Oy:n tavoitteena on rakentaa koetuotantolaitos kahden vuoden kuluessa. Rönkkö arvioi, että teknologia on valmis kaupalliseen valmistukseen 5–10 vuodessa.

Satojen miljardien markkinat

Maailmassa tuotetaan tekstiilikuitua runsaat 100 miljoonaa tonnia vuodessa. Markkinan kokonaisarvo on noin 200 miljardia euroa.

Samaan aikaan kuin tekstiilikuitujen kysyntä kasvaa voimakkaasti, puuvillan viljelyala supistuu ja tieto öljypohjaisten tekokuitujen ympäristöhaitoista, kuten mikromuoveista, lisääntyy.

Yhtiön perustajat ovat vakuuttuneita, että Ioncell-teknologia tarjoaa ratkaisuja tekstiiliteollisuuden kestävyyshaasteeseen.

Ioncell-kuitu tehdään tekstiilijätteestä ja puusta. Valmistuksessa käytetään kierrätettäviä, ympäristölle ja ihmiselle turvallisia ionisia nesteitä, joiden kehittämistä on johtanut Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläinen.

Aalto-yliopiston kokeissa kuidun tekniset ominaisuudet ovat osoittautuneet paremmiksi kuin puuvillalla ja nykyisillä muuntokuiduilla. Kuitu myös sitoo puuhun varastoituneen hiilen itseensä koko käyttöikänsä ajan, joka voi kierrätysmahdollisuuden ansiosta olla hyvinkin pitkä.

Teknologia on jo saanut kansainvälistä huomiota. Tuorein tunnustus on Kilpeläiselle ja Sixtalle myönnetty vuoden 2022 Marcus Wallenberg -palkinto.

(Kuva Mikko Raskinen) Tekstiilijätteestä ja puusta syntyy korkealaatuista selluloosapohjaista kuitua, joka on biohajoavaa ja josta ei irtoa mikromuoveja.

Aiheesta aiemmin:

Ekologisen Ioncell-tekstiilikuidun kehittäjille Marcus Wallenberg -palkinto

Kuinka käy tieteen rahoituksen?

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma

Koivusellusta tekstiilikuitua Aalto-yliopiston pilottilinjastolla


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia