Itämeren levästä bioraaka-aine puhdistustuotteisiin

Itämeren levästä on jalostumassa biopohjainen raaka-aine, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi hygieniassa, kosmetiikassa ja pesuaineissa.

Uutuutta kehittää tammisaarelainen startup-yritys Origin by Ocean, jonka tavoitteena on ratkoa Itämeren rehevöitymisongelmaa keräämällä meren biomassaa hyötykäyttöön.

Yrityksen mukaan bioraaka-aineiksi kelpaavat muun muassa sinilevä ja rakkohauru.

Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon on määrä toimia täydellä tuotantoteholla vuonna 2025. Origin by Oceanin visiona on luoda kokonainen liiketoiminnan ekosysteemi, joka pohjautuu Itämeren levään.

Yhteistyöhön Kiillon kanssa

Origin by Ocean on juuri solminut aiesopimuksen kemianyhtiö Kiillon kanssa. Sopimus tähtää siihen, että Kiilto voisi käyttää leväraaka-ainetta tuotekehityksessään.

Molemmat yritykset kertovat uskovansa vahvasti biopohjaisten, kestävän kehityksen mukaisten hygienia- ja puhdistustuotteiden tulevaisuuteen.

Kiillon päämääränä on tuoda markkinoille täysin uusia tuotteita, jotka sisältävät Origin by Oceanin levistä jalostamia ainesosia.

”Tuotekehityksen näkökulmasta tällainen täysin uudenlaisia mahdollisuuksia avaava yhteistyö on todella mielenkiintoista ja innostavaa”, sanoo Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Oili Kallatsa.

Lempääläläisyrityksen tavoitteena on tuplata uusiutuvien ja kierrätysperäisten raaka-aineiden osuus tuotannossaan vuoteen 2022 mennessä.

(Kuva Messukeskus) Origin by Ocean sai helmikuussa Pelasta Itämeri -palkinnon, jonka vastaanotti Mari Granström (toinen oik.), toinen yrityksen perustajista. Mukana kuvassa myös palkintoraadin jäsenet Aija Kaski (vas.) Pidä Saaristo Siistinä ry:stä, Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä ja Michaela Ramm-Schmidt Baltic Sea Action Groupista.


 

MAINOS

Tilaa Kemia-lehti, saat lahjaksi käsidesin!

  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 29 euroa
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa
  • Saat lahjaksi innovatiivisen, kotimaisen Nolla-käsidesin. Lue lisää: Käsidesivaahto tehoaa myös koronavirukseen.
  • Kampanja jatkuu 30.6.2020 asti.

Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.

Tilaamalla lehden tuet kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia