Itse kehitetty syöpähoito toi voiton nuorten tiedekilpailussa

Lasten ja nuorten TuKoKe-tiedekilpailun taso oli vuonna 2022 kova. Voiton jakoivat Adam Yousfi Kulosaaren yhteiskoulun lukiosta ja Miro Keimiöniemi Tampereen lyseon lukiosta. 

Adam Yousfi kehitti tutkimuksessaan uuden, teoreettisesti toimivan syöpähoidon.

Hänen ideansa perustuu syöpäsolujen telomeraasituotannon keskeyttämiseen poistamalla hTERT-geeni solujen perimästä crispr-cas9-menetelmällä eli niin kutsutuilla geenisaksilla.

Seurauksena on geneettinen muutos, jonka myötä seuraava solusukupolvi ei saa telomeraasia käyttöönsä ja lopulta kuolee.

Crispr-menetelmän hyödyntäminen syöpähoidoissa on vasta aluillaan, joten Yousfin ehdotus on tuore ja ajankohtainen.

Tutkimus sai alkunsa, kun Yousfi luki telomeraasin toiminnasta biologian koetta varten. Tämän jälkeen hän otti entsyymin lähempään tarkasteluunsa.

“Kehitin menetelmää vapaa-ajan harrastuksenani”, Yousfi kertoo.

Hänellä on jo kontakti terveysteknologiayritys PerkinElmeriin, joka on kiinnostunut hänen tutkimustuloksistaan.

Adam Yousfi voitti vuonna 2020 Nuorten Millennium-palkinnon rakentamallaan pumpulla, joka parantaa vesisähkön hyötysuhdetta.

Ruishiutaleita ja sähköautoja

Pääsarjan toinen voittaja Miro Keimiöniemi selvitti omassa työssään musiikintuotanto-ohjelmistojen hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Keimiöniemi halusi ymmärtää syvemmin digitaalisten tuotteiden roolia nykytaloudessa. Palkintoraati kehui työtä etenkin siitä, että se käsittelee tasapainon syntymistä markkinoilla, joilla hyödyke on kulumaton.

“Oli kiinnostavaa huomata, että piratismi eli ohjelmiston laiton kopiointi ja käyttö voi olla ohjelmistolle myös eduksi”, Keimiöniemi kertoo.

Sarjan kakkossijan vei Helsingin matematiikkalukion Tarmo Sorsa, joka paneutui kotikaupunginosansa Maunulan epävirallisiin paikannimiin ja nimistökerrostumiin.

Pronssin jakoivat Rosa Linke Tampereen lyseon lukiosta ja Christie Netto Joensuun lyseon lukiosta.

Linken aiheena olivat Suomen sisällissotaan vuonna 1918 osallistuneet naiset. Netto tutki ruishiutaleiden liottamista ja pH-esikäsittelyn vaikutusta hiutaleiden sulavuuteen vatsassa.

Tuomaristo palkitsi myös Joonatan Korpelan ja Justus Hansenin, jotka tutkivat sähköautojen latausinfrastruktuurin riittävyyttä Suomessa.

Palkinnot myös peruskoululaisille

Yläkoululaisten eli 7.–9.-luokkalaisten sarjan ykköseksi ylsi Manu Kiiskilä Tampereen kansainvälisestä koulusta. Kiiskilä esitti tavan, jolla huoneen syvyyden ja leveyden voi arvioida semanttista segmentoinnin ja kohteentunnistuksen avulla.

Alakoululaisten eli 3.–6.-luokkalaisten sarjan voitti Adam Yousfin pikkusisko Asia Yousfi Puistopolun peruskoulusta. Hän selvitti Pieni-Mäntynen-nimisen järven ekologiaa ja tunnisti järvestä 165 eri eliölajia.

Tutki, Kokeile, Kehitä (TuKoKe) -kilpailun järjestäjiä ovat Tekniikan akateemiset TEK ja kehittämiskeskus Opinkirjo.

(Kuva Hannu Hurme) Ryhmäkuvassa vasemmalta Justus Hansen, Joonatan Korpela, Adam Yousfi, Miro Keimiöniemi, Rosa Linke, Christie Netto ja Tarmo Sorsa.

Lue myös:

Nuorten Millennium-palkinnon voitti Adam Yousfi


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia