Jarnon nopea reagointi pelasti kollegan!

Savustusuunien puhdistus on rutiinityötä, jota tehdään päivittäin kalanjalostustehdas Kalavapriikki Oy:ssä. Pesuletkun liitin petti yhtäkkiä ja voimakkaat syövyttävät pesuaineet suihkusivat siivousyrityksen työntekijän päälle ja valuvat suojalasien taakse. Jarno Toroin nopean reagoinnin ansiosta työntekijän näkökyky saatiin pelastettua.

Suomea ei turhaan kutsuta ”tuhansien järvien maaksi”. Kalavapriikki Oy on yksi Suomen moderneimmista kalanjalostustehtaista, jonka vuosituotanto on yli 2 200 tonnia kalajalosteita. Se sijaitsee Kuopiossa Kallaveden rannalla, joka on yksi näistä tuhansista järvistä. Täällä Jarno Toroi työskentelee työnjohtajana.

– Kuopio sijaitsee kalarikkaiden vesien äärellä. Siksi tarjolla on erittäin runsaasti tuoretta kalaa. Me käytämme pääasiassa kotimaisia ja lähialueiden kalantoimittajia. Yksi erikoisuuksistamme on savustettu ja loimutettu kala, joista on tullut erittäin suosittuja.

Letkuliitin hajosi

Turvallisuusajattelu on korkealla Kalavapriikki Oy:ssä. Tuotantolaitoksessa on useita ensiapupisteitä, ja laitoksessa järjestetään säännöllisiä turvallisuuskierroksia. Viime syksynä Jarno näki onnettomuuden, jolla olisi voinut olla katastrofaalisia seurauksia. Palveluntuottajan työntekijä oli matalapainepesemässä savustusuuneja vahvalla emäksisellä pesuaineella (pH 13). Käsittelyvirheen takia paine letkussa kasvoi, mikä aiheutti letkuliittimen pettämisen ja syövyttävän pesukemikaalin voimakkaan purkautumisen työntekijän päälle.

– Työskentelin viereisessä salissa, kun yhtäkkiä kuulin avunhuutoja. Kun juoksin paikalle, näin miehen hapuilevan ympäriinsä ja huutavan tuskasta, ettei hän näe mitään. Syövyttävää nestettä oli päässyt suojalasien taakse, vaikka oikeita suojavarusteita käytettiin, Jarno Toroi kertoo.

Välitön silmien huuhtelu

Samalla kun kollega soitti hätänumeroon, Jarno johdatti paniikissa olevan miehen kädestä pitäen lähimmälle ensiapupisteelle, jossa aloitettiin välittömästi silmien huuhtelu useilla neutraloivilla silmänhuuhtelupulloilla. Silmien huuhtelua jatkettiin samalla, kun mies riisuttiin ja vietiin suihkuun. Ambulanssi saapui pian sen jälkeen ja kuljetti miehen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan saamaan jatkohoitoa.

– Kun tällainen onnettomuus sattuu, melkein kaikki tapahtuu ”autopilotilla”. Se voi viedä sekunteja, ja olen äärettömän kiitollinen siitä, että oikein varusteltu ensiapupiste oli niin lähellä. Palveluyrityksen esimies kertoi meille myöhemmin, että sairaalan lääkäri oli kiitellyt ensiaputoimenpidettä, jonka he uskoivat pelastaneen miehen näön, Jarno Toroi kertoo.

Cederroth suosittelee

Työpaikoilla sattuu ja tapahtuu – koko ajan. Onnettomuustilanteissa joudutaan toimimaan välittömästi. Siksi on tärkeää, että jokaisesta työpisteestä löytyy asianmukainen ensiapuvarustus työn luonteeseen, olosuhteisiin sekä työntekijöiden määrään nähden.

Ensiaputarvikkeet tulee sijoittaa niin, että ne ovat riittävän lähellä työntekijöitä, helposti löydettävissä ja asianmukaisesti opastettuina. Tositilanteissa punnitaan tuotteiden toimivuus ja laatu. Muista siis tarkistaa myös tuotteiden kunto ja käyttöaika.

Nopealla ensiavulla ja oikeilla tuotteilla minimoidaan tapaturman aiheuttamat vammat – ja nopeutetaan paranemista.

Cederroth Ensiaputuotteiden kotisivuilta löydät runsaasti tietoa ensiaputuotteista ja niiden käytöstä, sekä esitteitä ja suosituksia eri toimialoille.

Neutraloiva Cederroth-silmänhuuhtelu

Kun onnettomuus sattuu ja saat silmään syövyttävää ainetta, silloin on kiire ja aikaa on vain sekunteja. Cederrothin Silmänhuuhtelupullo avautuu samalla, kun se otetaan ulos telineestään, ja pullon huuhtelukuppi varmistaa optimaalisen virtauksen. Puskuroidulla Cederrothin silmänhuuhtelunestellä on happojen ja emästen roiskeita neutraloiva vaikutus, minkä on testeissä osoitettu tehostavan huuhtelua. Huuhtele kauan – vähintään 15 minuuttia – samalla kun soitat numeroon 112!

Katso video oikeaoppisesta silmänhuuhtelusta tästä.

Lue lisää silmänhuuhtelusta tästä.

Tutustu 100 % fosfaatittomiin Cederroth-silmänhuuhtelutuotteisiin tästä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Silmänhuuhtelu on välttämätöntä työpaikoilla, joissa silmävammojen riski on suuri

 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia