Energiayhtiö Savon Voiman Joensuun voimalan alueelle kaavaillaan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitosta.
Laitoksen perustamismahdollisuuksista tekee esiselvitystä yhdessä Savon Voiman kanssa vety-yhtiö P2X Solutions.
Laitos tuottaisi vetyä 30–50 megawatin kapasiteetilla ja sivuvirtana jopa 15–20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta.
Vihreä vety syntyy uusiutuvaa sähköä hyödyntävässä elektrolyysissä, jossa vety erotetaan vedestä.
Sähköpolttoaineita, kuten metaania, metanolia ja ammoniakkia, voidaan jalostaa vihreästä vedystä sekä teollisista prosesseista talteen otetusta hiilidioksidista tai ilmasta saatavasta typestä.
Kumppanukset voivat esiselvitysten jälkeen ryhtyä valmistelemaan investointipäätöstä.
Tukee Itä-Suomen kehittymistä
”Tämä on maailmanluokan esimerkki vetyhankkeesta ja kiertotaloudesta. Tämä on myös paikallisia vahvuuksia edistävä ja työllistävä hanke, jossa jokainen mukana oleva toimija tuottaa toiselle hyötyä”, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.
”On ilo yhdessä P2X Solutionsin ja Joensuun kaupungin kanssa olla Suomessa edelläkävijänä tekemässä tulevaisuuden visioista todellisuutta.”
P2X:n toimitusjohtaja Herkko Plit näkee yhteistyössä Savon Voiman kanssa merkittävää synergiaa. Hänen mukaansa mahdollinen investointi Joensuuhun tukee koko Itä-Suomen alueen kehittämistä.
”Investoinnit vihreään siirtymään ovat päivä päivältä ajankohtaisempia, ja niitä on nopeutettava käsillä olevan energiakriisin ratkaisemiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, Plit toteaa.
P2X:n ensimmäinen teollisen mitan vihreän vedyn ja metaanin tuotantolaitos tulee Harjavaltaan, jossa rakennustyöt käynnistyvät syksyn aikana. Yhtiö jatkaa sijaintipaikkojen etsimistä uusia laitoksia varten.
(Kuva Savon Voima) Uusi vetylaitos sijoitettaisiin energiayhtiö Savon Voiman Joensuun voimalan alueelle.
Lue myös:
Työt käyntiin Harjavallan tulevan vetytehtaan tontilla
Vety-yhtiö P2X:n tuotantolaitokseen elektrolyysilaitteisto Saksasta
Harjavallan vihreälle vetylaitokselle 26 miljoonan investointituki
Suomen ensimmäinen vihreän vedyn tuotantolaitos Harjavaltaan