Jyväskylän kesäkoulu opastaa ultranopeaan spektroskopiaan – yleisölle luento vetytaloudesta

Kansainvälinen Jyväskylä Summer School kokoaa jälleen yhteen satoja opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna 7.–18. elokuuta järjestettävä kesäkoulu toteutetaan hybridinä, eli osa kursseista pidetään etäyhteyksin.

Järjestyksessään 32. Jyväskylän kesäkoulu tarjoaa yhteensä 13 kurssia kemian, fysiikan, nanotieteen, biologian ja ympäristötieteen, kognitiotieteen, matematiikan, informaatioteknologian ja tietotekniikan aloilta.

Kurssit on suunnattu nuorille tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja maisterivaiheen opiskelijoille.

Ultranopea spektroskopia -kurssilla perehdytään femtosekunneissa (10–15 s) tapahtuviin valon aikaansaamiin prosesseihin ja niiden tutkimuksessa käytettäviin mittaus- ja data-analyysimenetelmiin.

Tällaiset prosessit ja niiden tutkimus ovat keskeisiä esimerkiksi aurinkokennojen, valokatalyysin ja orgaanisten led-näyttöjen toiminnan kannalta.

Puhujina kurssilla esiintyy kaksi alan johtavaa tutkijaa Sveitsistä ja Ruotsista. Työpajoissa opiskelijat pääsevät tutustumaan spektroskopisiin menetelmiin ja instrumentteihin.

Kurssi on vetänyt osallistujia Intiasta ja Yhdysvalloista asti.

”Kurssin saama suosio pääsi yllättämään, ja saimme valtavan määrän hakemuksia. Selkeästi hyvät puhujat houkuttelevat paljon osallistujia”, kertoo kurssia koordinoiva yliopistonlehtori Tatu Kumpulainen.

Vety kiinnostaa sekä asiantuntijoita että suurta yleisöä

Kurssien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan kuuluu myös Jyväskylän yliopiston kemian professorin Karoliina Honkalan pitämä yleisöluento, joka kantaa otsikkoa Vetymullistus ja fossiiliton tulevaisuus.

Luento tarjoaa kurkistuksen päästöttömän vedyn valmistuksen ja hyödyntämisen kemiaan. Honkala esittelee myös erilaisia vedyn käyttökohteita, jotka näkyvät jokaisen arjessa.

Yleisöluento pidetään Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen Martti Ahtisaari -salissa torstaina 10. elokuuta kello 18–19. Etänä luentoa voi seurata täällä.

Vuoden 2023 kesäkoulun koko ohjelmaan voi tutustua täällä.

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Kesäkoulun sosiaaliseen ohjelmaan kuuluu muun muassa saunomista ja tutustumista Jyväskylän yliopiston kauniiseen ympäristöön.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia