Kahvin genomi on jo käytössä brasilialaisilla kahvinjalostajilla, jotka olivat mukana tutkimuksessa, kertoo hanketta johtanut tutkija Jarkko Salojärvi. Kuva: NTU Singapore.

Kahvin perimä selvitetty – luvassa parempi maku ja vastustuskyky kasvitaudeille

Kansainvälinen tutkijaryhmä on avannut Arabica-kahvilajin koko perimän. Hanketta johti Helsingin yliopisto.

Tutkijoiden työn ansiosta on mahdollista parantaa lajin vastustuskykyä kahviruosteelle, kahvipensaita tuhoavalle vakavalle kasvitaudille.

Nature-lehdessä julkaistujen tutkimustulosten ansiosta voidaan myös tuottaa entistä laadukkaampaa kahvia.

Arabica-kahvia käytetään noin 60 prosentissa maailman kahvituotteista.

Satojatuhansia vuosia vanha risteymä

Arabica (Coffea arabica) on Coffea eugenioides ja Robusta -lajien (Coffea canephora) risteymä.

Kaksi perustajalajia eriytyivät noin 4,5–7 miljoonaa vuotta sitten. Arabica puolestaan syntyi 350 000–610 000 vuotta sitten, tutkimus osoitti.

”Työmme alussa Arabica-kahville ei ole vielä ollut kartoitettu kunnollista perimää eli genomia, ja olemassa oleva Robusta-kahvin perimäkin oli varsin kaukana täydellisestä”, kertoo tutkija Jarkko Salojärvi.

Hanketta vetänyt Salojärvi työskentelee Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa.

Tutkimusryhmä koosti kaikkien kolmen lajin perimät.

Jalostus nopeutuu

Kahvilajikkeiden perimät ovat lähisukulaisina hyvin samanlaiset, joten ne ovat hyvin alttiita taudinaiheuttajille.

Esimerkiksi kahviruoste tuhosi 1800-luvulla täydellisesti Ceylonin, nykyisen Sri Lankan, kahvi-imperiumin.

Vuonna 1927 löytyi Timorin saarelta sattumalta syntynyt yksittäinen Arabican ja Robustan hybridikasvi, jonka jälkeläisiä suurin osa nykyisistä kahviruosteelle vastustuskykyisistä lajikkeista on.

”Valitettavasti kahvin laatu on Timorin hybridissä heikompi kuin klassisessa Arabicassa”, Salojärvi sanoo.

”Nyt koostamamme genomi tulee auttamaan kahvinjalostuksessa niin, että voidaan nopeammin saada samaan lajikkeeseen sekä resistenssi kahviruosteelle että huippulaatuinen sato.”

Kysytty tuote, jonka viljely vaikeutuu

Ilmastonmuutos hankaloittaa tulevaisuuden kahvinviljelyä. On arvioitu, että kahvipensaille soveltuva peltoalue kutistuu vuoteen 2050 mennessä puoleen nykyisestä.

Kahvia halutaan silti kaikkialla maailmassa. Globaalin kahvikaupan arvo on noin 127 miljardia dollaria.

Jos otetaan huomioon muukin kahviin liittyvä kauppa, kuten vaikkapa kahvilat, arvo kolminkertaistuu.

Lue myös:

Suomalaisten lempijuoma valmistuu bioreaktorissa – VTT julkaisi laboratoriossa kasvatetun solukahvin reseptin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia