Suomalaisten lempijuoma valmistuu bioreaktorissa – VTT julkaisi laboratoriossa kasvatetun solukahvin reseptin

Teknologian tutkimuskeskus VTT on julkistanut kehittämänsä solukahvin reseptin ja tuonut sen myös suuren yleisön saataville.

Kahvisoluista syntyvän juoman laboratoriokasvatus kuvataan ja menetelmän toimivuus esitellään artikkelissa, joka on julkaistu Journal of Agriculture and Food Chemistry -lehdessä.

Tutkijat onnistuivat uuttamaan kahvia laboratoriossa kasvatetuista soluista vuonna 2021, jolloin VTT:ssä myös tuotettiin ensimmäiset solukahvierät.

Tuoreessa artikkelissa avataan nyt koko prosessi kaikkine vaiheineen ja yksityiskohtineen.

Niitä ovat soluviljelmän perustaminen kahvipensaasta, paahdossa muodostuvan aromin muokkaaminen, kofeiinimäärä, makuanalyysi ja aistinvarainen arviointi.

Solukahvi on kestävä vastaus uhkaavaan kahvipulaan

Kahvin nykyiseen tuotantotapaan liittyy monenlaisia ongelmia.

Kahvipensaan viljeleminen vaati paljon peltopinta-alaa ja vettä, ja ilmastonmuutos tekee monet perinteiset tuotantoalueet viljelykelvottomiksi.

Myös viljelmien työoloissa riittää parannettavaa.

Kahvin kysyntä on kuitenkin kasvussa. Eniten tummaa juomaa litkitään Euroopassa, jossa sitä kuluu vuosittain viisi kiloa henkeä kohden.

Oma lukunsa on maailmanennätyksen haltija Suomi, jonka kansalaisiin uppoaa kahvia keskimäärin lähes kymmenen kiloa vuodessa.

Ratkaisun voisi tarjota solumaatalous, joka ei tarvitse peltoa eikä pensaita. Bioreaktorit voisivat vahvistaa alueellista omavaraisuutta siellä, missä kahvi ei kasva.

Lisäksi laboratoriokasvatus nopeuttaisi tuotantoa. Perinteisestä kahvista saadaan yksi tai kaksi satoa vuodessa, kun taas laboratoriossa kypsyy uusi solukahvierä kerran kuussa.

Ekosysteemin voimin eteenpäin

Solukahvi ei silti aivan vielä saavu kotikeittiöihin. Sen kaupallistamiselle on luotava kokonaan oma ekosysteeminsä, sanoo tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer.

”Kahvisolujen kasvattaminen bioreaktorissa ja kaupallisesti toimivan tuotteen luominen ovat kaksi eri asiaa”, VTT:n kasvibiotekniikan yksikköä johtava Rischer toteaa.

Tutkijat toivovat, että heidän julkaisunsa olisi alkusysäys ekosysteemille tai kollektiiville, jolla olisi riittävät resurssit, osaaminen ja into toimia aivan uuden kahvityypin edelläkävijänä.

”Haaste on iso, mutta VTT on valmis ottamaan sen vastaan sopivien kumppanien ja asiantuntijoiden kanssa.”

Päivi Ikonen

(Kuva Vesa Kippola) Joko kahvi on tippunut? VTT:n tutkimusteknikon Sanna Kukkamaan valmistama juoma syntyy ilman peltoa ja kahvipensaita.

Aiheesta aiemmin:

VTT:n kestävä kahvi syntyy kasvisoluista bioreaktorissa


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia