Kankaiden tulevaisuus on puussa – UPM:n biokemikaaleihin pohjaava fleecetakki saa ensiesittelynsä

UPM Biochemicals ja saksalainen urheiluvaatevalmistaja Vaude ovat julkistaneet maailman ensimmäisen puupohjaisesta polyesteristä tehdyn fleecetakin.

Uutuus on ensi kertaa yleisön nähtävillä 28.–30. marraskuuta järjestettävillä ISPO Munich 2023 -messuilla, jotka ovat maailman suurin urheilualan tapahtuma.

”Muoti- ja jalkineteollisuuden haaste on löytää nopeasti lisää kestävän kehityksen mukaisia raaka-aineita ja materiaaleja tuotteisiinsa”, sanoo UPM Biochemicals -liiketoiminnan johtaja Michael Duetsch.

”Tänään lanseerattu maailman ensimmäinen biopohjainen fleecetakki on yksi vastaus tähän haasteeseen ja mahdollistaa sen, että johtavat muotiteollisuuden toimijat voivat nyt ryhtyä toimiin ja siirtyä fossiilisista uusiutuviin raaka-aineisiin.”

Kohti kokonaan fossiilitonta polyesteriä

Polyesterin valmistuksessa käytettävä hartsi sisältää 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (meg), jota on perinteisesti tuotettu raakaöljystä.

UPM:n ja Vauden prosessissa ainesosa korvataan kokonaan UPM:n biomonoetyleeniglykolilla. Bio-meg vastaa molekyylitasolla fossiilista megiä ja voidaan myös kierrättää samalla tavoin.

”Tämä on ensimmäinen etappi matkalla kohti polyesterin valmistamista fossiilivapaista raaka-aineista”, sanoo Vauden innovaatiopäällikkö René Bethmann.

”Tavoitteenamme on, että 90 prosenttia kaikista tuotteistamme on biopohjaisia tai niissä on yli puolet kierrätysmateriaalia.”

Vielä toistaiseksi noin 60 prosenttia kaikista vaateteollisuuden käyttämistä materiaaleista on tehty fossiilipohjaisista polymeereista.

(Kuva Vaude) Puupohjaisen fleecetakin prototyyppi on ensimmäinen askel kohti fossiilittomasti syntyvää polyesteriä.

Aiheesta aiemmin:

UPM:n biokemikaalien uusi aluevaltaus – maailman ensimmäinen fleecetakki puupohjaisesta polyesteristä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia