UPM:n biokemikaalien uusi aluevaltaus – maailman ensimmäinen fleecetakki puupohjaisesta polyesteristä

UPM Biochemicalsin biopohjaisia kemikaaleja ryhtyy hyödyntämään saksalainen outdoor-tuotteiden valmistaja Vaude, joka tekee niistä ulkoiluvaatteita.

Maailman ensimmäinen puupohjaisesta polyesteristä syntyvä fleecetakki on UPM:n ja Vauden tiiviin yhteistyön tulosta.

Polyesterin valmistuksessa käytettävä hartsi sisältää 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (meg), joka yleensä tuotetaan raakaöljystä. Nyt sen tilalla hyödynnetään UPM:n biomonoetyleeniglykolia.

UPM BioPura -niminen tuote on niin sanottu drop in -ratkaisu, jota voidaan käyttää nykyisessä polyesterinvalmistusprosessissa, koska se on fossiilipohjaisen vastineensa korvike molekyylitasolla.

Bio-megiä sisältävän polyesterilangan polymerisoi ja kehrää Indorama Ventures, yksi maailman johtavista kemianyrityksistä.

Sen jälkeen italialainen tekstiilivalmistaja Pontetorto jalostaa langasta uudenlaisen biopohjaisen polyesterikankaan, josta Vaude ompelee lopullisen vaatekappaleen.

”Tämä yhteistyö osoittaa, että kemianteollisuuden siirtymä asteittain kohti uusiutuvia materiaaleja on mahdollista jo tänä päivänä”, sanoo UPM Biochemicals -liiketoimintayksikön johtaja Michael Duetsch.

Maailman yleisin kuitu

Kaikista muotiteollisuuden käyttämistä materiaaleista noin 60 prosenttia tehdään tätä nykyä fossiilipohjaisista polymeereista.

Polyesteri on maailman kuiduista käytetyin, mutta vain vajaat 15 prosenttia siitä on peräisin kierrätetystä raaka-aineesta, kuten pet-muovipulloista. Alle prosentti vaatteiden tuotantoon kuluvasta materiaalista kierrätetään uudelleen vaatteiksi.

”Kestävän kehityksen mukaisuus ja tuotteiden pitkäikäisyys kulkevat käsi kädessä. Tuote on kuitenkin oikeasti kestävä vain, jos sitä käytetään mahdollisimman pitkään”, tähdentää innovaatiojohtaja René Bethmann Vaudesta.

”Käyttämällä UPM:n biopohjaisia materiaaleja pystymme entistä paremmin tutkimaan ja hyödyntämään uusiutuvuuden ja kierrätettävyyden voimaa – käyttämään vähemmän materiaaleja, hankkimaan niitä uusiutuvista lähteistä ja varmistamaan, että tuote voi jäädä arvoketjuun, kun se on tullut käyttöikänsä päähän.”

(Kuva Vaude) Biopohjainen polyesteri on muotiteollisuudelle merkittävä askel matkalla kestävämpään tulevaisuuteen.

Lue myös:

Ligniinipohjainen hartsi tekee lasivillasta aiempaa kestävämmän eristysmateriaalin

UPM Biochemicalsilta uusiutuvia funktionaalisia täyteaineita kumi- ja muovisovelluksiin

UPM valmistamaan biopohjaista pullomateriaalia Coca-Colalle


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia