Kvanttikemiallisten menetelmien kehitys on monitieteistä työtä, jossa yhdistyvät kemia, fysiikka, matematiikka ja tietojenkäsittelytiede, kertoo Helsingin yliopiston tutkija Susi Lehtola. Kuva: Riitta-Leena Inki.

Kansainvälinen konferenssi tuo kvanttikemian menetelmien kehittäjät Suomeen

Kvanttikemistien kokoontuminen järjestetään Kirkkonummen Majvikissa 29.6.–3.7.2025. 

Kvanttikemian uudelleenkäytettäviä kirjastoja käsittelevä kansainvälinen konferenssi kantaa nimeä Reusable libraries in quantum chemistry.

Kirkkonummelle odotetaan reilua 70:tä osallistujatahoa, jotka edustavat sekä tieteellisiä että kaupallisia ohjelmistoja.

Tapahtuman järjestävät yhteisvoimin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat.

”Päämääränä on keskustella siitä, miten ohjelmistoja tulisi kehittää, jotta uusimmista supertietokoneista sekä kvanttitietokoneista saadaan paras mahdollinen hyöty”, kuvailee konferenssin ideoija, akatemiatutkija Susi Lehtola Helsingin yliopistosta.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot tärkeitä

Menetelmien kehitystä ei saa unohtaa, kun koneoppiminen mullistaa kemiaa, Lehtola muistuttaa Helsingin yliopiston sivuilla.

Koska ajantasaiset koneoppimismallit sisältävät usein miljoonia parametreja, mallien opettaminen vaatii valtavia määriä dataa. Lisäksi opetusdatapisteiden on oltava tasaisen tarkkoja.

Apuun tulevat perinteinen kvanttikemia ja ohjelmistokirjastot, joita Lehtola kehittää. Hän painottaa avoimen lähdekoodin ohjelmistojen merkitystä.

”Eteenpäin päästään parhaiten, jos jokainen ei joudu aloittamaan alusta”, hän sanoo.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia