Kansainvälinen tutkimus voi pelastaa peltosirkun

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ehkä selviämässä pinteestään.

Ranskan valtio on luvannut asettaa linnun tiukkaan suojeluun ja panna stopin sen metsästykselle.

Maa taipui päätökseen sen jälkeen, kun kansainvälinen tutkimus oli osoittanut peltosirkun ahdingon johtuvan pitkälti juuri ranskalaisten ruokamieltymyksistä.

Peltosirkkua on pidetty Ranskassa erityisenä kulinaristisena herkkuna, ja sitä on pyydetty hyvin innokkaasti.

Lounais-Ranskan metsästysalueen läpi lentää vuosittain Afrikkaan talvehtimaan noin 300 000 peltosirkkua. Määrä on vähentynyt 2000-luvun alusta 30 prosenttia, Science Advances -lehden julkaisema tutkimus kertoo.

Tutkimuksen johtopäätökset saivat myös ranskalaisen metsästäjäliiton suosittelemaan, että lintu jätetään rauhaan.

Tutkijoiden mukaan tapaus osoittaa, että objektiiviset tieteelliset tulokset voivat parhaimmillaan ohjata luonnonsuojelupolitiikkaa ja päätöksentekoa.

Kuinka käy Einon ja Ension suvun?

Tutkimuksessa seurattiin ja merkittiin paikannuslaittein peltosirkkuja neljän vuoden ajan koko Euroopassa Espanjasta ja Etelä-Venäjältä Suomeen asti.

Suomessa työstä vastasivat Helsingin yliopiston Markus Piha ja Luonnonvarakeskuksen Tuomas Seimola.

Heidän mukaansa Suomen peltosirkkukanta on huvennut 30 vuodessa peräti 99 prosenttia. Tutkijat arvioivat nykyisen kannan käsittävän enää noin 4 400 reviiriä.

Jos nykyinen vähenemisvauhti jatkuu, laji on vaarassa kuolla meiltä sukupuuttoon jo muutamassa vuosikymmenessä.

Tilanteeseen on ranskalaismetsästäjien lisäksi muitakin syitä: peltomaiseman yksipuolistuminen, kesantojen ja pientareiden määrän vähentyminen, maatalousympäristön hyönteiskato sekä Länsi-Afrikan talvehtimisalueiden olosuhteiden muutokset.

Maailman tiettävästi vanhimmat peltosirkut Ensio ja Eino asustavat Pukkilassa ja Orimattilassa. Koko lajin tulevaisuuden turvaamiseksi Suomessakin tarvittaisiin pikaisesti suojelusuunnitelma, tutkijat sanovat.

(kuva Tuomas Seimola) Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa harventuneen vuodesta 2012 noin 70 prosenttia. Metsästyskielto antaa linnuille uutta toivoa. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia