Kasvihuoneiden vedet ja ravinteet kiertoon – uusi opas kartoittaa keinot ja mahdollisuudet

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus on julkaissut oppaan kasvihuonetuotannon ympäristövaikutusten hallinnan kehittämisestä. Julkaisuun on koottu tietoa kasvihuonealan nykytilanteesta ja alaa koskevista tutkimuksista ja selvityksistä.

Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -opas keskittyy erityisesti mahdollisuuksiin vähentää vesistöpäästöjä ja tuotehävikkiä sekä hyödyntää syntyviä sivuvirtoja ja jätteitä.

Lisäksi opas tarjoaa katsauksen kasvihuonealaa ohjaavaan lainsäädäntöön ja ympäristötavoitteisiin. Opas on saatavana myös ruotsinkielisenä.

Julkaisun laatimisessa olivat mukana kasvihuonealan etujärjestöjen asiantuntijat, Luonnonvarakeskuksen tutkijat ja ympäristönsuojeluviranomaiset.

Opas syntyi osana ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta, jonka painopisteenä oli selvittää kasvihuonetuotannon vesistövaikutuksia ja ylikasteluveden puhdistus- ja kierrätysmenetelmiä. Selvityksen mukaan kasvihuonetuotannon ravinnevaikutuksista tarvitaan vielä lisätutkimusta.

Se tiedetään, että vesistökuormitusta tulisi vähentää erityisesti jo kuormittuneilla alueilla. Ravinnepäästöjä voidaan kutistaa tehokkaimmin kasteluveden kierrätyksellä suljetussa järjestelmässä. Ylikasteluveden kierrättäminen uudelleen kasvien käyttöön pienentää myös raakaveden ja lannoitteiden tarvetta.

(Kuva Pixabay) Jos kasvihuoneviljelyn kasteluvesi ja ravinteet saadaan kiertämään, vähennetään sekä raakaveden että lannoitteiden tarvetta.

Lue myös:

Aalto-yliopiston puukasvihuone voi mullistaa kerrosviljelyn


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia