Kasvomaskit estävät sekä koronan että muiden infektiotautien leviämistä

Kasvosuojuksista yhdessä muiden suojatoimien kanssa on hyötyä sekä koronataudin että muiden hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisyssä.

Tämän osoittaa tähän mennessä laajin aiheesta tehty koostetutkimus. Kansainvälisen tutkimuksen toteuttivat Helsingin, Stanfordin, Missourin ja Swansean yliopistot.

Kasvosuojussuositusten hyödyistä on aiemmin saatu vaihtelevia arvioita. Tutkijoiden mukaan tämä voi osin selittyä sillä, että ihmisten käyttäytyminen ei aina noudata tutkimusasetelmaa. Kasvosuojusten käyttö voi esimerkiksi vaihdella arjessa tilanteen mukaan.

Nyt julkaistua selvitystä varten tutkijat kävivät systemaattisesti läpi kaikki vuosina 1981–2022 aiheesta tehdyt tutkimukset ja arvioivat ne. Sen jälkeen tutkimusten tulokset yhdistettiin meta-analyysin avulla.

Tieteellinen yksimielisyys sai tuloksista lisävahvistuksen

Analyysiin otettiin mukaan ne tutkimukset, joissa osallistujat oli jaettu kahteen ryhmään, joista toiselle oli suositeltu kasvosuojuksen käyttöä ja toiselle ei.

Lopullinen aineisto kattoi 18 aiempaa tutkimusta ja yhteensä lähes 400 000 henkeä eri puolilta maailmaa.

Näin selvisi, että kasvosuojussuositus todella vähensi hengitystieinfektioiden määrää väestössä, kun samalla noudatettiin muitakin suojatoimia, kuten käsihygieniaa.

”Tulokset tukevat kansainvälistä tieteellistä konsensusta kasvosuojusten hyödyistä koronaviruksen ja muiden ilmavälitteisten tautien ehkäisyssä”, sanoo tutkija Hanna Ollila Helsingin yliopistosta.

Tuoreen tutkimuksen julkaisi tiedelehti Plos One.

(Kuva Pexels) Koronaa ja muitakin tarttuvia infektiotauteja voidaan todistetusti torjua tunnollisella maskien käytöllä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia