Kaukolämpöä ilmasta – lajissaan Suomen suurin laitos käynnistyi Espoon Vermossa

Fortumin omistama ilma-vesilämpöpumppulaitos tuottaa hiilineutraalia kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueelle.

Suomen suurimman kaukolämpöverkkoon kytketyn laitoksen tuotantoa on kevään aikana nostettu portaittain, ja sen odotetaan saavuttavan täyden 11 megawatin tehon kesän aikana.

Laitos ottaa ilmasta lämpöä, joka siirretään kaukolämpöverkkoon sähköllä toimivalla lämpöpumpulla ja lämmönvaihtimilla. Tuotanto on päästötöntä, koska lämpöpumpun tarvitsema sähkö tuotetaan päästöttömästi.

”Lämmityksen sähköistäminen on keskeistä kaukolämmön hiilineutraaliuden edistämisessä. Ilma-vesilämpöpumpputekniikalla voi olla tässä kehityksessä merkittävä rooli”, sanoo Energy Solutions -yksikön johtaja Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

”Vermon laitoksen konsepti on lisäksi helposti skaalattava ja monistettava missä tahansa pienten tai suurten kaukolämpöverkkojen alueilla – ilmaahan on saatavilla rajattomasti.”

Kaukolämmön ohella Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos voi tuottaa jäähdytystä lähialueiden tarpeisiin. Jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö kierrätetään tehokkaasti takaisin kaukolämpöjärjestelmään.

Irti kivihiilestä viimeistään vuonna 2025

Vermon uusi laitos on osa Fortumin Espoo Clean Heat -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on luopua kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa viimeistään vuonna 2025 ja saavuttaa hiilineutraalius 2020-luvun aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi vuonna 2020 Vermon laitokselle investointituen, jolla edistetään vapaaehtoista ja nopeutettua luopumista kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuoden 2025 loppuun mennessä.

(Kuva Fortum) Uusi ilma-vesilämpöpumppulaitos nousi Fortumin vanhan lämpölaitoksen tontille Espoon Vermossa.

Aiheesta aiemmin:

Fortum aloitti kaukolämmön tuotannon kotimaisella bioöljyllä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia