Kaupungissa sekä koira että omistaja ovat usein allergisia

Allergiat ovat yleisempiä kaupunkilaiskoirilla ja niiden omistajilla kuin kumpienkin maalaisserkuilla.

Jos isäntä tai emäntä kärsii allergisesta sairaudesta, koirakin on todennäköisemmin allerginen. Molemmat myös oireilevat yhtä aikaa.

Tämä selvisi Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistutkimuksessa.

Tutkijoiden mukaan taustalla on luultavasti se, että maalla asuvat ihmiset ja koirat altistuvat kaupunkilaisia enemmän mikrobeille, joilla on allergioita ehkäisevä ja terveyttä edistävä vaikutus.

”Havaitsimme, että sekä koirien että ihmisten mikrobialtistus oli erilaista maaseudulla ja kaupungeissa. Esimerkiksi ihon mikrobit olivat vaihtelevampia yksilöiden välillä maaseudulla kuin kaupungeissa”, kertoo erikoistutkija Jenni Lehtimäki Sykestä.

Juuri monipuolinen ja vaihteleva mikrobialtistus näyttää olevan hyödyksi terveydelle.

Monta eläintä ja iso perhe pienentää allergiariskiä

Tutkimuksessa paljastui myös, että koira ja omistaja kantavat ihollaan yhteisiä mikrobeja. Sen sijaan suoliston mikrobisto on kummallakin omansa.

Elinympäristö myös vaikutti selvästi enemmän ihon kuin suoliston mikrobilajistoon. Tämä pätee sekä koiriin että ihmisiin.

Kaupungeissa koiran iholta löytyi enemmän ihmisen iholla tyypillisesti eläviä mikrobeja kuin maalla. Tämä voi johtua siitä, että ihmiselle tyypilliset mikrobit rikastuvat sisätiloissa.

Tutkijat olivat jo aiemmin huomanneet, että koiran ihon mikrobilajistoon vaikuttavat elinympäristön lisäksi elintavat.

”Tämä havainto tehtiin nyt myös ihmisellä”, kertoo Helsingin yliopiston professori Hannes Lohi.

Niin koirilla kuin ihmisillä allergiariski oli pienin, kun ihon mikrobiomi oli maaseutumaisen ympäristön ja runsasmikrobisuutta edistävän elintavan muokkaama.

”Tällainen elintapa sisälsi useita eri eläimiä perheessä sekä isomman perhekoon.”

Ei yksittäistä yhteistä allergiamikrobia

Sellaista yksittäistä elinympäristön mikrobia ei tutkimuksessa löytynyt, joka olisi yhteydessä sekä koirien että ihmisten allergiaan.

Tutkijat bongasivat kaupunkilaiskoirilta allergiamikrobeja sekä maalaiskoirilta ja maalaisihmisiltä terveyteen liittyviä mikrobeja. Koiran ja ihmisen mikrobit olivat kuitenkin erilaisia.

”Elinympäristön mikrobit näyttävät olevan tärkeitä sekä koirien että ihmisten terveydelle, mutta lajien välisistä fysiologisista eroista johtuen merkitykselliset mikrobit voivat vaihdella”, Lehtimäki sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

(Kuva: Adobe Stock) Allergia iskee useimmin kaupunkilaisiin koiriin ja ihmisiin. Allergian riski on pienin maalla asuvissa perheissä, joissa on monta jäsentä ja useita eläimiä.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia