Keliberin litiumhanke etenee – luvat Rapasaaren kaivokselle ja rikastamolle

Keski-Pohjanmaalla operoiva kaivosyhtiö Keliber on saanut ympäristöluvan Rapasaaren litiumkaivokselle ja Päivänevan rikastamolle.

Kaivoksen ja rikastamon toiminnot sijaitsevat Kaustisen, Kokkolan ja Kruunupyyn kuntien alueella.

Rapasaaren kaivostoimintaan kuuluu malmin louhinnan ohella sivukiven louhinta ja läjitys sekä vesien johtaminen alueelta.

Päivänevan rikastamon toimintoihin kuuluu rikastusprosessin lisäksi rikastushiekan ja prosessivesien käsittely sekä raakaveden otto Köyhäjoesta ja ylitevesien hallittu johtaminen Köyhäjokeen.

Keliberillä on alueella yhteensä viisi tutkittua kaivoskohdetta, joista ensimmäisessä valmistellaan jo rakentamista. Rapasaari on kohteista suurin.

Sähköautot siivittävät kysyntää

Keliber on tätä nykyä osa Sibanye-Stillwater-konsernia, joka oli hieman ennen lupien saapumista tehnyt päätöksen Kokkolaan nousevan litiumkemiantehtaan rakennustöiden käynnistämisestä.

Kokkolan suurteollisuuspuistoon rakennettavan tuotantolaitoksen on tarkoitus startata vuonna 2024. Keliberistä tulee silloin Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja.

Litiumia tarvitaan erityisesti sähköautojen akkuihin ja erityyppisiin kannettaviin digitaalisiin laitteisiin. Litiumin kysyntä on voimakkaassa kasvussa.

Sibanye-Stillwater on eteläafrikkalaislähtöinen monikansallinen kaivos- ja metallinjalostuskonserni, joka toimii viidellä mantereella. Konserni tunnetaan etenkin platinaryhmän metallien ja kullan suurtuottajana, mutta se on ryhtynyt laajentamaan toimintaansa akkumetallien louhintaan ja jalostukseen.

Päivi Ikonen

(Kuva Vesa Ranta) Keliberin geologisen osaston Henri Äijälä (vas.) ja Joonas Kurtti tutkivat kairasydämiä yhdessä Oy Kati Ab:n Torsti Ylitalon ja Markus Impiön kanssa helmikuussa 2019.

Aiheesta aiemmin:

Litiumyritys Keliberin enemmistöomistajaksi eteläafrikkalainen kaivosyhtiö

Keliberin litiumtehtaalle Business Finlandin investointituki

Kaivosyhtiö Keliberin litiumvarannot ovat luultua suuremmat


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia