Kemian hyväksi -tunnustus Heleena Karrukselle

Vuoden 2021 Kemian hyväksi -palkinnon on saanut Suomalaisten Kemistien Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Heleena Karrus. Hän vastaanotti tunnustuksen Kemian Päivien virtuaalisessa ennakkotapahtumassa 28. huhtikuuta.

”Heleena Karrus on tehnyt ansiokasta työtä kemian hyväksi aktiivisella ja innokkaalla otteella kemian seuratoiminnan vaikuttajana usean vuosikymmenen ajan”, perustelee palkinnon myöntäjä Suomalaisten Kemistien Seura (SKS).

”Tiiviin kemian alan sidosryhmäyhteistyön kautta hän on seurannut kemian alan tuotekehitystä ja tutkimusta aitiopaikalta ja järjestänyt lukuisia tieteellisiä kokouksia ja ammatillisia tilaisuuksia kemian opiskelijoille ja sekä tuonut kemiaa tutuksi suurelle yleisölle, innostaen nuoria kemian pariin ja edistäen yleistä kemiatietoisuutta”, palkintoperusteet jatkuvat.

Suomalaisten Kemistien Seura jakaa 5 000 euron tunnustuksen Suomen Messusäätiön taloudellisella tuella.

Seuran kantava voima ja kemian sanansaattaja

Filosofian lisensiaatti Heleena Karrus työskenteli SKS:n palveluksessa ennätyksellisen pitkään, reilut 40 vuotta.

Helsingin yliopistosta vuonna 1979 kemistiksi valmistunut Karrus aloitti jo samana vuonna osa-aikatyön seurassa. Kokopäiväinen sihteeri hänestä tuli vuonna 1980.

Vuonna 2013 hänestä tuli SKS:n toiminnanjohtaja, joka hoiti pestiä aina marraskuuhun 2020 asti. Ei siis ihme, että hän on tuttu lähes kaikille Suomen kemisteille – ja päinvastoin.

”Ihan kaikkia maan kemistejä en ole tavannut, mutta aika hyvin heidät kyllä tiedän”, Karrus kertoi Kemia-lehden taannoisessa haastattelussa.

Karrus kokee olevansa myös eräänlainen kemian lähettiläs.

”Levitän viestiä siitä, kuinka mielenkiintoinen kemian maailma on. Ja kuten seurassa aina korostamme, kemiaa on kaikkialla.”

Heleena Karruksen työsaran suurin urakka osui sen viime metreille. SKS:n satavuotisjuhlaa vietettiin monenlaisin tapahtumin koko vuoden 2019 ajan.

Päävastuu juhlinnan käytännön toteutuksesta ja järjestelyjen koordinoinnista lankesi toiminnanjohtajalle.

”Mutta juhlavuosi oli myös urani upea huipennus”, Karrus kertoi tuolloin Kemia-lehdelle.

Myös nyt saatu palkinto lämmittää hänen mieltään.

”Olen kovin otettu tästä huomionosoituksesta, erityisesti kun se tuli omalta ammattikunnalta.”

Työ kemian hyväksi jatkuu yhä

Jo seuratyönsä ohessa Heleena Karrus toimi ja toimii edelleen Kemian Päivien Säätiön asiamiehenä.

Kemian Päivien ohjelmakoordinaattorina hän on vastannut pitkään kemian alan tärkeimmästä jatkokoulutustapahtumasta.

Suomalaisten Kemistien Seura palkitsi Heleena Karruksen Gadd-mitalilla vuonna 2009. Vuonna 1961 perustettu mitali kunnioittaa Suomen ensimmäisen kemian professorin Pehr Adrian Gaddin (1727–1797) elämäntyötä.

(Kuva Kimmo Brandt) Heleena Karrus tuntee liki kaikki Suomen kemistit – ja he vastavuoroisesti seuratoiminnan pitkäaikaisen keulakuvan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia