Kemianluokka Gadolin: Kivoja kokeita tiedeleirillä

Gadolinin kemialeireillä opitaan uusia asioita mukavien ja mielenkiintoisten aktiviteettien kautta.

Reija Pesonen

Kun Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen käytävät hiljenevät kesäksi, Kemianluokka Gadolinin toimelias suvi on vasta alkamassa.

Toukokuussa kemialeireille palkatut ohjaajat suunnittelevat tulevaa leiriohjelmaa ja testaavat sitä varten kehitettyjä uusia kokeellisia töitä. Pian päästään toivottamaan tervetulleiksi kampukselle kemiasta kiinnostuneet innokkaat nuoret.

Kesällä 2022 leirejä järjestettiin kolme. Kesäkuun alussa koulujen ensimmäisellä lomaviikolla Gadolinin täyttivät viikon ajaksi neljäs–kuudesluokkalaiset.

”Leirillä oli super mukavaa ja hauskaa tehdä asioita yhdessä porukalla, sekä kokea ja nähdä uusia asioita yhdessä.”

Ihmeellinen ympäristö -leirillä he muun muassa tutkivat vesinäytteitä, analysoivat uloshengitystä, selvittivät, mitä yhdisteitä puiden lehdet sisältävät, sekä herkuttelivat nestetyppijäätelöllä ja kuivajääsorbetilla.

Viikko huipentui perjantai-iltapäivään, jolloin myös vanhemmat tulivat vierailemaan leirillä. Osallistujat olivat innoissaan päästessään jakamaan oppimaansa heille aidossa kemian laboratoriossa.

Leiriläiset olivat valinneet viikon suosikkityönsä, jotka he esittelivät vanhemmilleen. Äidit ja isät saivat puolestaan todistaa leiridiplomien jakoa. Leirin päätteeksi kotimatkalle saateltiin iloisia ja tyytyväisiä lapsia vanhempineen.

”Leiri oli hyödyllinen, oppi paljon uutta, asiat jää paremmin mieleen kokeellisen työn kautta.”

Seuraavalla viikolla Gadolinin tunnelma kansainvälistyi, kun laboratorio täyttyi tiedeleiriläisistä ympäri maailmaa. Suomalaisten lisäksi mukana oli StarT-kilpailun voittajiin kuuluneita ulkomaisia nuoria.

Monitieteisellä leirillä tehtiin kemian kokeellisia töitä, vierailtiin Kumpulan hiukkaskiihdyttimellä ja tutustuttiin Ilmatieteen laitoksen ja ilmakehätieteiden keskuksen Inarin ajankohtaiseen tutkimukseen.

Lisäksi retkeiltiin luonnossa ja tehtiin omia tutkimuksia ympäristössä. Viikon mittaisen leirin kielenä oli englanti, jonka käyttäminen kehittyi osallistujilla huimaa vauhtia rinnakkain kemian taitojen kanssa.

”Olen inspiroitunut ja innokas oppimaan lisää.”

Elokuussa koitti lukiolaisten vuoro saapua Gadoliniin. Halukkaat saattoivat aloittaa leirin itsenäisesti jo heinäkuussa Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssin kautta. Kurssi tutustuttaa osallistujat kemian ammatteihin ja ammattilaisiin sekä ajankohtaiseen tutkimukseen ja sen merkitykseen arjessa ja yhteiskunnassa.

Varsinaisella leirillä tutkimukseen käytiin käsiksi ihan konkreettisesti. Laboratoriossa tehtiin muun muassa koronatestaustyötä, valmistettiin hopeananohiukkasia vesimelonin kuorista ja syvennyttiin vihreän kemian 12 periaatteeseen kokeellisen Vihreä laboratorio -työn myötä.

Osallistujien palautteessa korostui se, miten mahtavaa on päästä tekemään kokeita yhdessä muiden kanssa.

Lainaukset ovat palautteita elokuun 2022 Kemia nyt ja kokeellisuus -leiriläisiltä.

Tietoja Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -kurssista ja muista avoimista kursseista saa Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen verkkosivulta.

Monipuoliset tiedeleirit

Kemianluokka Gadolinissa järjestetään tiedeleirejä koulujen loma-aikoina. Leireillä osallistujat pääsevät viettämään aikaa samoista aiheista kiinnostuneiden kanssa, tutustumaan toisiinsa ja oppimaan yhdessä kemiaa mukavalla ja motivoivalla tavalla.

Leireillä myös edistetään kemian tiedekasvatusta, kehitetään uusia avauksia kemian opetukseen ja innostetaan tulevaisuuden tekijöitä kemian opiskeluun.

(Kuva Jasmin Kopra) Tiedeleiriläiset seuraavat, kuinka ohjaaja lisää nestemäistä typpeä jäätelöseokseen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia