Kemianteollisuus nousi Suomen viennin ykköseksi

Kemianteollisuus kipusi vuonna 2019 Suomen suurimmaksi vientialaksi, toimialajärjestö kertoo tuoreessa tiedotteessaan.

Kemian viennin osuus maan koko tavaraviennistä oli 19 prosenttia. Kemian tuotteiden viennin arvo oli 12,4 miljardia euroa.

Myös kemian alan investoinnit kasvoivat viime vuonna selvästi. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemän tiedustelun mukaan investoinnit olivat kohoamassa 1,6 miljardiin euroon.

Investointien kasvun ennakoidaan jatkuvan vuonna 2020. Satsausten tutkimus- ja kehitystoimintaan odotetaan lisääntyvän liki 600 miljoonaan euroon.

”Lopulliset investointipäätökset ovat sidoksissa siihen, miten vetovoimainen Suomi on teollisten investointien ja T&K-toiminnan näkökulmasta ja siihen, missä uudet teknologiat kannattaa ottaa käyttöön”, Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto kuitenkin tähdentää.

Vuoden 2020 vienti näyttää heikommalta

Kemian viennin nousu hidastui loppuvuodesta.  Loka–joulukuussa vienti kasvoi enää prosentin verran. Vuoden 2019 kokonaiskasvuprosentti oli 0,7.

Hidastumisen syitä olivat työrauhahäiriöt ja kysynnän hiipuminen.

Alkuvuoden 2020 näkymät ovat järjestön mukaan sumeat ja odotukset pakkasella. Osasyitä ovat öljyn hinnan romahdus ja koronaviruskriisi.

”Isointa hittiä koronaviruksesta ei ole vielä nähty”, Mika Aalto sanoo.

Aallon mukaan alan yritykset arvioivat kuitenkin suhdannenäkymänsä selvästi laskeviksi jo ennen koronan leviämistä ja öljyn hintaromahdusta.

(Kuva Kemianteollisuus ry) Toimitusjohtaja Mika Aalto toivoo julkista riskinjakoa, kun uusien ilmastoteknologioiden toimivuus pyritään osoittamaan isossa mitassa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia