Kemiran biopohjaiset kartonkipäällysteet etenevät kohti kaupallistamista

Kemira on solminut monivuotisen lisenssi- ja toimitussopimuksen biopolymeerivalmistaja Danimer Scientificin kanssa.

Kemiran avainmarkkinat kattava sopimus koskee paperi- ja kartonkituotteiden uusia biopohjaisia päällysteitä, jotka on kehitetty elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin.

Kumppanusten tavoitteena on tuoda päällysteet Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan markkinoille lähivuosina.

Sopimus jatkaa yhtiöiden joulukuussa 2020 julkaisemaa kumppanuutta.

”Uusi yksinoikeussopimus on tärkeä osa biopohjaisten tuotteiden strategiaamme”, sanoo Kemiran Pulp&Paperin globaalien tuotelinjojen ja liiketoiminnan kehityksen johtaja Antti Matula.

Dispersiopäällystemarkkinan koko on noin 500 miljoonaa euroa. Markkinan arvioidaan kasvavan noin 10 prosenttia vuodessa.

Tehdään kasviöljyistä

Uuteen teknologiaan perustuvat päällysteet ovat biohajoavia, eli ne hajoavat maaperässä ja vedessä niin kotona kuin teollisessa käytössä.

Yhtiöt ovat kehittäneet päällystemateriaalin Danimerin pha-biopolymeeristä, jota tuotetaan modernin bioteknologian keinoin kasviöljyistä.

Vesipitoiset dispersiopäällysteet pitävät lämpöä ja estävät erittäin hyvin öljyn, veden ja rasvan vuotamisen materiaalin läpi. Biohajoavuuden lisäksi ne ovat pulpperoitavia, mikä mahdollistaa materiaalin erottelun kierrätyksen yhteydessä kuitujen talteenottoa varten.

Pha-päällysteet voivat korvata polyetyleenin ja tarjoavat toimivan vaihtoehdon perfluoratuille alkyyliyhdisteille (pfas), joiden käyttöä ruokapakkauksissa ollaan vähentämässä kautta maailman, koska niissä on mahdollisia terveysriskejä.

(Kuva Adobe Stock) Uudet biopohjaiset päällysteet sopivat käytettäviksi esimerkiksi kertakäyttöisissä kahvimukeissa.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia