Toimitusjohtaja Simo Ellilä joukkoineen odottaa innokkaasti yhtiön ensimmäisen kaupallisen mitan tehtaan valmistumista. Kuva: Henna Paaso.

Kestävää ravintoa Kantvikista – Kirkkonummen sieniproteiinitehdas valmistautuu starttiin

Bioteknologiayhtiö Eniferin Kirkkonummelle rakennuttama mykoproteiinilaitos etenee kohti käynnistämistä.

Yhtiön ensimmäisen kaupallisen mitan tehtaan arvioidaan valmistuvan vielä tämän vuoden aikana.

Täyden tehon tuotannon Kirkkonummen tehdas aloittaa ensi vuonna, jolloin se valmistaa 500 kiloa sieniproteiinia tunnissa. Laitoksen vuosikapasiteetti on 3 000 tonnia.

Proteiinituote tuodaan myös kuluttajamarkkinoille vuoden 2026 aikana. Jauhetta voidaan käyttää monenlaisissa ruokatuotteissa, kuten lihan- ja maidonkorvikkeissa, välipaloissa ja leivonnaisissa.

”Olemme todella innoissamme ensimmäisestä tehtaastamme”, sanoo Eniferin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Simo Ellilä.

Kirkkonummen Kantvik on yli viidenkymmenen vuoden ajan ollut suomalaisen bioalan ytimessä, Ellilä muistuttaa.

”Emme voisi kuvitella parempaa paikkaa, jossa herättää Pekilo-sieniproteiinin tuotanto uudelleen henkiin. Sieniproteiini on puuttuva palanen kestävässä ruokaketjussa.”

Sähkökeskukset asennettu

Suomen Sokerin entisiin tiloihin pian valmistuva tehdas on hiljattain saanut sähkökeskuksensa, jotka toimitti Norelco oy.

Energiatehokkaat keskukset ovat tärkeä osa tehtaan vaativan tuotantoprosessin luotettavuuden varmistamisessa.

”Olemme Norelcolla erittäin ylpeitä saadessamme olla mukana tässä uraauurtavassa hankkeessa”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Ari Hämäläinen.

”Eniferin edustama bioteknologia on suomalaisen insinööriosaamisen kärkeä. Meidän roolimme on varmistaa, että tehtaalla on vakaa ja keskeytymätön perusta, jolle tuotanto rakennetaan.”

Kestävä ratkaisu globaaliin haasteeseen

Eniferin ainutlaatuinen projekti on saanut laajaa taloudellista tukea, muun muassa Ilmastorahastolta, joka näki yhtiön teknologian merkittävänä aseena ilmastotaistelussa.

”Maailman väestö ja proteiinin tarve kasvavat jatkuvasti. Ruoan tuotanto on keskeinen osa ilmastohaastetta, eikä sitä ole vielä ratkaistu”, rahasto muistuttaa tukipäätöksen perusteluissa.

”Eniferin teknologia on mielenkiintoinen, sillä useiden eri sivuvirtojen ravintoaineet voidaan muuntaa suuremman arvon tuotteiksi ja niiden jalostusarvoa kasvattaa energiakäytön sijaan.”

Vanhan prosessin onnistunut päivitys

Kirkkonummen tehtaan tuotanto perustuu Pekilo-nimiseen prosessiin, jonka suomalaiset metsäteollisuusinsinöörit rakensivat jo 1970-luvulla.

Työssään he hyödynsivät suomalaisesta maaperästä jo aiemmin löydettyä sienirihmastoa.

Sieniavusteisella prosessilla tuotettiin eläinrehua, joka jalostettiin puunjalostuksen jätteenä syntyneestä sulfiittiliemestä.

VTT-lähtöinen Enifer on kehittänyt teknologiaa edelleen niin, että sillä saadaan aikaan entistä korkealaatuisempaa eli elintarviketason proteiinia ihmisten käyttöön.

Raaka-aineenaan yhtiö hyödyntää Suomen Sokerin ja Valion sivuvirtoja.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Eniferin sieniproteiinitehdas etenee – epcm-kumppaniksi konsulttiyhtiö Sweco

Eniferin sieniproteiinitehdas tulee Kirkkonummelle – bioteknologiayhtiö keräsi mittavan rahoituksen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.

Lisää uutisia