”Kestävästä kehityksestä helppoa ja inspiroivaa”

Voiko kuluttaja muuttua luonnon monimuotoisuuden heikentäjästä sen vahvistajaksi? Oikeilla keinoilla kyllä, vastaa Ecobio-yhtiön perustaja Sanna Perkiö.

”Luonnon monimuotoisuuden heikentyminen on ihmiskunnan kohtaamista uhkista suurin. Edelläkävijäyrityksissä asia on tiedostettu, ja muutaman vuoden kuluttua biodiversiteetin suojelu on jo valtavirtaa yritysten toiminnassa.”

Näin uskoo tekniikan tohtori Sanna Perkiö, Ecobio Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, jonka mukaan yritykset ja kuluttajat yhdessä ratkaisevat kehityksen suunnan.

”Ihmiset ymmärtävät luonnon arvon mutta eivät aina toimi arvojensa mukaisesti. Yritysten tulisi ymmärtää kuluttajien käyttäytymistä ja suunnata toimiaan sen mukaan. Kuluttajille pitäisi olla helppoa ja inspiroivaa tehdä kestävän kehityksen mukaisia valintoja.”

Fiksut innovaatiot ja yhteiskunnallisen arvoilmapiirin muutos ovat Perkiön mukaan avaimia, joilla kuluttaja kääntää kelkkansa kestävämpään suuntaan.

Vuonna 1989 perustettu Ecobio on yksi Pohjoismaiden ensimmäisistä kestävän kehityksen asiantuntijayrityksistä. Helsingissä 21. toukokuuta järjestetty juhlaseminaari pureutui elonkirjon uhanalaisuuteen.

Yrityksillä on Perkiön mukaan täysi syy luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Luonnonantimet ovat perusta monille toimialoille ja monimuotoinen luonto kohtalon kysymys ihmiskunnalle.

”Luonto on mittaamattoman arvokas. Se tarjoaa meille happea, vettä, raaka-aineita ja ekosysteemipalveluja, kuten elintärkeää pölyttämistä. Ilman luontoa ihmisellä ei ole elinmahdollisuuksia.”

Lainsäädäntöä on päivitettävä

Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen vaatii Perkiön mukaan ripeitä toimia lainsäätäjältä.

”Kuusi miljardia ihmistä elää yhteiskunnissa, joissa lainsäädäntö ei tue biodiversiteettiä. Luonnon monimuotoisuuden arvioinnit ja niistä johdettavat vaatimukset on vietävä lainsäädäntöön kokonaisvaltaisesti.”

Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen korostaa, että EU:lla on globaalissa lainsäädännössä suunnannäyttäjän rooli.

”EU:ssa on viety eteenpäin erittäin tiukkaa energia-, ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa. Kemikaalilainsäädäntö on maailman tiukin, jätelainsäädännön uudistus sulkee valtaosan kaatopaikoista, ja kiertotalous nousee läpäisevästi keskiöön.”

”Päätökset EU:ssa heijastuvat globaaleihin markkinoihin”, Virkkunen toteaa ja odottaa EU:n tarttuvan seuraavaksi luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

Kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n toukokuisen raportin tulokset ovat hälyttäviä. Jopa miljoona maapallon arviolta kahdeksasta miljoonasta kasvi-, hyönteis- ja eläinlajista uhkaa kuolla sukupuuttoon lähivuosikymmeninä.

Tuore uhanalaisuusarviointi osoittaa myös Suomen luonnon köyhtyvän edelleen. Arvioiduista yli 22 000 eliölajista lähes 12 prosenttia on uhanalaisia. Suurin syy uhkaavaan sukupuuttoon on lajien elinympäristöjen väheneminen ja laadullinen heikkeneminen.

Biodiversiteetin heikentymistä aiheuttavat ennen kaikkea väestönkasvu ja kulutus. Taustalla ovat myös esimerkiksi maan- ja merienkäytön muutokset, ympäristön saastuminen, vieraslajien leviäminen ja ilmastonmuutos.

”Mitä vahvempi biodiversiteetti on, sitä paremmin maailma kestää myös ilmastonmuutoksen seurauksia. Köyhtynyt luonto on heikko suoja ilmastonmuutoksessa”, Sanna Perkiö sanoo.

Henna Virkkusen mukaan Suomen elinkeinoelämä on hyvin mukana tukemassa EU:n kunnianhimoisia ympäristötavoitteita ja tietä globaaliin johtajuuteen.

”Meillä on hyvin hoidetut metsät ja korkea arvonlisäys jalostavassa teollisuudessa. Suomalaisille biopohjaisille innovaatioille on isot markkinat maailmassa.”

Kasvumarkkinoita on luvassa etenkin uusiutuville muovien korvaajille, sillä EU kaavailee kieltoa monille kertakäyttöisille muovituotteille ja rajoituksia esimerkiksi pakkausmuoveille.

”Suomi on EU:n edelläkävijämaa, joka kierrättää yli 90 prosenttia muovipulloista. Muut EU-maat pyrkivät nyt ottamaan mallia toimivasta pantti- ja kierrätysjärjestelmästämme.”

Leena Joutsen

(kuva Sarianna Kankare) Politiikka yhdistää. Ecobion perustaja Sanna Perkiö (vas.) ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen olivat kokoomuksen kansanedustajina vierustoverit kaudella 2011–2015. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia