Kestäviä liimoja ja pinnoitteita puunkuoresta – VTT johtaa kansainvälistä tutkimushanketta

SuperBark-hankkeessa tutkitaan havupuiden kuoren luonnollisia komponentteja, joista kehitetään uusia ekologisia liimoja ja pinnoitteita puulevyihin ja pakkauspaperiin.

Vähintään 95-prosenttisesti biopohjaisten liimojen ja pinnoitteiden on tarkoitus korvata huonekalu-, rakennus-, kuljetus- ja pakkausalojen kuluttajatuotteissa käytettäviä fossiilisia ratkaisuja.

Biopohjaiset liimat ja pinnoitteet ovat paitsi kestävämpiä myös turvallisempia kuin nykyiset fossiiliset valmisteet.

Syyskuussa 2023 käynnistyneeseen, VTT:n koordinoimaan monitieteiseen tutkimusprojektiin osallistuu 12 tahoa kahdeksasta maasta.

Nelivuotisen hankkeen osallistujia ovat muun muassa Metsä Group ja Clic Innovation Oy.

EU:n Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma rahoittaa hanketta 4,5 miljoonalla eurolla.

Eroon formaldehydistä

”SuperBark pyrkii estämään kuluttajien altistumisen formaldehydipohjaisille hartseille ja pinnoitteissa käytetyille per- ja polyfluoratuille aineille”, tiivistää hankkeen päämäärän VTT:n erikoistutkija ja projektipäällikkö Marc Borrega.

Tutkijat eristävät puun kuoresta polyfenoleja uuden emäksisen fraktiointitekniikan avulla. Nanofibrillit ovat peräisin selluloosapitoisista kuorijätteistä.

Männyn ja kuusen kuori kuuluvat metsäteollisuuden merkittäviin sivuvirtoihin.

”Metsä Wood on innokkaana mukana kehittämässä entistä kestävämpiä ratkaisuja puutuotteisiin”, sanoo yhtiön tutkimus- ja kehitysjohtaja Milla Hintikka.

”Odotamme mielenkiinnolla SuperBark-yhteistyötä ja uskomme, että tämä on myös loistava tilaisuus jakaa tietoa ja oppia uutta konsortion asiantuntijoiden keskuudessa.”

(Kuva Pixabay) Metsäteollisuuden sivuvirta pääsee hyötykäyttöön, kun kuorijätteestä jalostetaan liimoja ja pinnoitteita.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia