Kierrätyskumille lisää jalostusarvoa – pilottilaitos Lahteen

Kuopiolainen startup-yritys Green Tyre Recycling Finland aikoo perustaa Lahteen tuotantolaitoksen, joka nostaa sekä käytettyjen renkaiden että jätemuovin kierrätyksen jalostusarvoa.

Laatuaan maailman ensimmäisen laitoksen on määrä tuottaa uusio-TPE:tä autoteollisuuden tarpeisiin. Materiaalista voidaan valmistaa esimerkiksi kojelaudan osia.

TPE (Thermoplastic Elastomer, suomeksi termoelasti tai termoplastinen elastomeeri) on lämmöllä uudelleenmuotoiltavaa kestomuovia, jota voidaan hyödyntää monenlaisissa sovelluksissa.

Perinteisesti TPE tehdään neitseellisestä öljystä, mutta Green Tyren teknologian avulla sitä voidaan valmistaa rengasrouheesta ja puhdistetun muovijätteen jakeista.

Teknologia keksittiin Kanadassa, jossa Green Tyren emoyhtiö, rengaskierrätykseen laitteita valmistava Maple Leaf Marketing Industrial Projects toimii.

Maple Leaf lyöttäytyi yhteen maan yliopistojen kanssa, jotta lopputuotteen eli kumirouheen arvoa saataisiin nostettua.

”Innovatiivinen tapa sekoittaa muovia ja kumia ilman kemikaaleja ja lisäaineita syntyi kolmen vuoden tutkimus- ja kehitystyön tuloksena”, kertoo kiertotalouden erityisasiantuntija Anna-Maria Saarela Green Tyrestä.

Yhtiö on laskenut, että kolmesta miljoonasta renkaasta saa kumirouheena alle neljä miljoonaa euroa. Kun samaan rouhemäärään lisätään 55 000 tonnia muovijätettä ja valmistetaan yhdistelmästä TPE-materiaalia, lopputuotteen arvo on 80 miljoonaa euroa.

Ekologista rimaa nostetaan

Green Tyre on varannut tehtaalle tontin Lahden Jokimaalta. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, rakentaminen voi alkaa jo tänä vuonna.

Tehtaan hyödyntämästä raaka-aineesta 70 prosenttia olisi muovi- ja 30 prosenttia rengasjätettä. Yhtiön mukaan yksi TPE-laitos käyttäisi noin 30 prosenttia kaikista Suomen kierrätysrenkaista ja vajaat kolme prosenttia kaikesta jätemuovista.

Laitoksen on laskettu vähentävän rengasjätettä 23 000 tonnia vuodessa. Ympäristöbonuksena saadaan 111 000 tonnin vähennys hiilidioksidipäästöissä. Muovijätteen määrä kutistuu 55 000 tonnia vuodessa.

Kierrätysmateriaalilla voidaan korvata neitseellisistä raaka-aineista valmistettua TPE:tä kaikkiaan 78 000 tonnia vuodessa. Tuotantoprosessi on suljettu, eikä päästöjä ilmaan tai veteen synny.

Yhtiön päämääränä on, että Lahden pilotti- ja referenssilaitoksen jälkeen vastaavia tehtaita nousisi Suomen lisäksi myös muihin Pohjoismaihin, Baltiaan ja muuallekin Eurooppaan.

Kalevi Rantanen

Kuva Scanstockphoto


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia