Kyllä lähtee isokin palikka, kun yhdessä pusketaan. Kuva: Olli Loukola.

Kimalaiset paljastuivat nokkeliksi tiimityöläisiksi – raskaskin homma hoituu yhteisin voimin

Kimalaisilla on hämmästyttävä kyky ymmärtää tiimityöskentelyn merkitys hankalissa haasteissa, kertoo Oulun yliopiston tuore tutkimus.

Proceedings of the Royal Society -lehden 1. toukokuuta julkaisema tutkimus paljastaa, että kimalaiset eivät todellakaan ole pelkästään ahkeria pölyttäjiä.

Kun vastassa on vaikea ongelma tai raskas urakka, fiksut hyönteiset oppivat selättämään sen yhdessä. Lisäksi ne näyttävät tajuavan työparinsa roolin, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Sosiaalista älyä riittää

Aiemmin on ajateltu, että yhteistyökyvyn hallitsevat lähinnä vain isoaivoiset nisäkkäät, kuten ihmiset ja simpanssit.

Oululaistutkimus osoittaa, että monimutkaiseen taitoon yltävät jopa hyönteiset.

”Tulokset murtavat perinteisiä käsityksiä siitä, miten eläimet, erityisesti hyönteiset, toimivat ryhmissä ja kommunikoivat”, sanoo tutkimusta johtanut eläinekologian dosentti Olli Loukola.

”Tulokset viittaavat siihen, että kimalaisilla on kyky tunnistaa ja reagoida kumppaninsa läsnäoloon ja liikkeisiin, mikä on hämmästyttävä osoitus niiden sosiaalisesta älykkyydestä.”

Oulun yliopistossa on aiemmin tutkittu kimalaisten älykkyyttä ja kulttuuria myös jalkapallotesteillä. Kuva: Mikko Törmänen.

Työ ei alkanut ennen kuin kollegakin saapui paikalle

Tutkijat opettivat kimalaiset työntämään legopalikkaa yhdessä. Houkuttimena toimi askareen suorittamista seurannut palkinto.

Niin kutsuttu viivästystesti paljasti, että työtehtäväänsä valmistautuvat kimalaiset eivät ryhtyneet toimeen ilman kumppania. Ne myös reagoivat sekä tämän poissaoloon että läsnäoloon.

Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että koordinaatio ei ole vain yksittäisten hyönteisten ponnistelujen sattumanvarainen sivutuote. Sen sijaan ne odottivat toisiaan tietoisesti.

Ennen kaverin saapumista kimalaiset eivät olleet halukkaita koskemaan palikkaan ja ainakin viivästyttivät ensimmäistä työntöään.

Toisin toimivat kontrolliryhmän kimalaiset, jotka oli alun perinkin koulutettu puskemaan palikkaa yksin.

Kumppanin merkitys yhteistyössä selvä

Toisessa kokeessa kimalaiset kävelivät pitkin kahta rinnakkaista läpinäkyvää tunnelia.

Palkintoon pääsi käsiksi vain, jos tunnelin päässä olevaa ovea koski yhtä aikaa parin kanssa.

Pörriäiset oivalsivat idean nopeasti ja tarvittaessa hidastivat vauhtiaan ja odottivat pariaan ennen oven koskettamista. Jos kollega viipyi, jotkut jopa kääntyivät takaisin tätä patistamaan.

Tämä viittaa siihen, että kimalaisten yhteistyö perustuu sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja että ne koordinoivat liikkeitään aktiivisesti ja ymmärtävät kumppaninsa merkityksen yhteistyössä, tutkijat sanovat.

Olli Loukolan mukaan tulokset voivat inspiroida sovelluksia esimerkiksi robotiikkaan ja lääketieteeseen.

Päivi Ikonen

Katso Youtube-video kimalaisen palikkaharjoittelusta täältä. Lego kannattaa työntää syrjään, sillä sen alta löytyy litkittäväksi sokerivettä.

Raskaan esteen siirtoa varten tarvitaan kaveri, tietää tämän videon kimalainen, joka odottaa kollegan saapumista ennen kuin ryhtyy toimeen.

Videon tunnelitestistä voi katsoa täältä. Kaikki videot on kuvannut Olli Loukola.

Aiheesta aiemmin:

Harjoitus tekee mestarin myös kimalaisten jalkapallokentällä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia