Kohti diabeteksen soluhoitoja – kantasoluista syntyi toimivia haimasoluja

Helsingin yliopiston vetämä tutkijaryhmä on onnistunut tuottamaan kantasoluista täysin toimivia haiman beetasoluja. Tutkimus avaa tietä diabeteksen soluhoidoille.

Ykköstyypin diabetes johtuu siitä, että insuliinia tuottavat haimasolut tuhoutuvat.

Diabeetikon insuliinineritys on mahdollista palauttaa siirtämällä hänelle aivokuolleen elinluovuttajan haimasta eristettyjä beetasoluja.

Hoito ei kuitenkaan ole tullut yleiseen käyttöön, sillä yhden diabeetikon parantamiseen tarvitaan vähintään kahden elinluovuttajan solut.

Kantasoluista on jo pitkään pyritty tuottamaan toimivia beetasoluja, joiden avulla hoitomuoto voisi yleistyä. Tuotetut beetasolut ovat kuitenkin olleet epäkypsiä ja niiden insuliinineritys huonosti säädeltyä.

Professori Timo Otonkosken johtamat tutkijat osoittivat nyt ensimmäisen kerran, että kantasolut kykenevät muodostamaan sekä rakenteeltaan että toiminnaltaan normaaleja kypsiä haimasaarekkeita muistuttavia soluja.

Tulokset julkaisi Nature Biotechnology -lehti.

Saarekkeiden insuliinituotantoa voidaan vielä parantaa

Tutkijat todistivat kantasoluperäisten beetasolujen toimivuuden sekä solumaljalla että hiirikokeiden avulla.

Hiiritutkimuksissa he osoittivat, että eläimeen siirretyt kantasoluperäiset beetasolut alkoivat tehokkaasti huolehtia sen sokeriaineenvaihdunnasta.

”Hiiren verensokeri on ihmistä korkeampi, noin 8–10 millimoolia. Solusiirron jälkeen se laski ihmisen verensokerin tasolle eli noin 4–5 millimooliin”, kertoo solusiirroista vastannut tutkija Jonna Saarimäki-Vire.

Eläimen verensokeri myös pysyi matalammalla tasolla.

Kokonaisvaltaisessa kartoituksessaan tutkijat selvittivät myös insuliinieritystä säätelevien järjestelmien, kuten aineenvaihdunnan ja ionikanavien toiminnallisuutta. Tulokset he yhdistivät kehityksen aikana tapahtuvaan geenien ilmentymiseen.

”Tutkimuksemme auttaa kehittämään kantasolusaarekkeiden tuotantoa vieläkin paremmaksi, mikä helpottaa kantasolusaarekkeiden käyttöä tautimallinnuksessa ja soluhoidoissa”, Timo Otonkoski sanoo.

(Kuva Otonkoski Lab) Kantasoluista tuotettu haimasaareke. Insuliinia tuottavat solut näkyvät punaisina ja glukagonia tuottavat solut vihreinä.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia