Kollageenin toiminnan estäminen heikentää kasvainsoluja – oululaislöytö voi johtaa täysin uusiin syöpälääkkeisiin

Soluväliaine kollageeni XVIII edistää rintasyövän etenemistä ja etäpesäkkeiden muodostumista. Kollageenin toiminnan estäminen puolestaan parantaa tiettyjen syöpälääkkeiden tehoa.

Uraauurtavan löydön tekivät Oulun yliopiston kollageenitutkijat, joiden tulokset julkaisi The Journal of Clinical Investigation.

Havaintojen perusteella on mahdollista kehittää täysin uudenlaisia, entistä tehokkaampia syöpälääkkeitä, tutkijat sanovat.

Oululaiset tutkivat kollageeneja aluksi rintasyövän solu- ja hiirimalleissa, jolloin he huomasivat, että kollageeni XVIII säätelee tiettyjen kasvutekijäreseptorien viestintää syöpäsoluissa.

Kollageenien ei ole tiedetty toimivan näin.

Tieteelle aivan uusi mekanismi

”Tunnistimme täysin uuden toimintamekanismin kollageeni XVIII:lle”, vahvistaa tutkimuksen päätekijä, tohtori Raman Devarajan tiedotteessa.

”Osoitimme, että se säätelee epidermaalisen kasvutekijän reseptorien signalointia syöpäsoluissa.”

Kollageeni XVIII:n toiminnan estäminen paransi merkittävästi näihin reseptoreihin kohdennettujen lääkeaineiden tehoa.

Tutkijoiden kokeilemiin lääkkeisiin kuului muun muassa Herceptin, joka on vakiintunut rintasyövän täsmähoidoksi.

Lisäksi ryhmä osoitti, että kollageeni XVIII tukee syöpäsolujen kantasoluominaisuuksia. Syövän kantasolut ylläpitävät syöpäsolukon kasvua ja metastasointia, ja ne ovat muita syöpäsoluja vastustuskykyisempiä lääkeaineille ja säteilytykselle.

”Havaitsimme, että kollageeni XVIII:n toimintaa estämällä voidaan jopa purkaa lääkeaineresistenssiä.”

Kollageenista rintasyövän merkkiaine

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa oululaiset selvittivät kollageeni XVIII:n ilmentymistä yli 700 ihmisen rintasyöpänäytteissä.

Työ tehtiin yhdessä Uumajan ja Uppsalan yliopiston tutkijoiden kanssa, ja siinä hyödynnettiin avoimia potilastietokantoja.

Selvityksessä havaittiin, että lisääntynyt kollageeni XVIII:n tuotto rintasyöpäsoluissa on yhteydessä taudin huonoon ennusteeseen. Kollageenin määrän kohoaminen näkyi selvästi aggressiivista rintasyöpää sairastavien potilaiden kudos- ja verinäytteissä.

Kollageeni XVIII:aa voidaan siis pitää uutena rintasyövän merkkiaineena.

Jatkossa tutkijat paneutuvat tarkemmin kollageeni XVIII:n ja kasvutekijäreseptorien vuorovaikutukseen, mikä on edellytys uusien sidekudoksen ja syöpäsolujen yhteistyötä häiritsevien lääkeaineiden kehittämiselle.

(Kuva Mikko Törmänen) Oululaistutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään kollageenien merkitystä sekä terveillä ihmisillä että erilaisissa sairauksissa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia