Koronakaranteeni ennen leikkausta voi lisätä komplikaatioita

Koronakaranteeni ennen leikkausta saattaa kasvattaa leikkauksenjälkeisten keuhkokomplikaatioiden riskiä jopa huomattavasti

Yllättävä havainto tehtiin laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa oli mukana yli 96 000 leikkauspotilasta 114 maasta.

Useissa maissa suositellaan, että leikkaukseen tulevat potilaat pysyvät tartunnan varalta eristyksissä ennen operaatiota.

Tutkimuksen potilaista 28 prosenttia oli leikkausta edeltävässä karanteenissa. Leikkauksenjälkeisiä keuhkokomplikaatioita esiintyi kahdella prosentilla. Komplikaatioista 12 prosenttia liittyi koronavirusinfektioon.

Kun analyysit vakioitiin iän, liitännäissairauksien ja leikkaustyypin mukaan, kävi ilmi, että karanteenissa olleiden riski saada keuhkokomplikaatioita oli 20 prosenttia korkeampi kuin muilla.

Mitä pidempi karanteeni, sitä suuremmaksi riski kasvoi: 4–7 päivän eristys nosti suhteellista riskiä 25 prosenttia ja sitä pidempi jopa 31 prosenttia.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Anaesthesia.

”Koronatesti on parempi keino”

Tutkimuksen maajohtajana Suomessa toimi dosentti Joonas Kauppila Oulun yliopistosta.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että karanteeni voi hyvästä tarkoituksesta huolimatta jopa heikentää leikkauspotilaiden tilannetta.

”Karanteeni voi esimerkiksi vähentää potilaan fyysistä aktiivisuutta, huonontaa ruokailutottumuksia ja lisätä ahdistus- ja masennusoireita”, Kauppila sanoo.

”Anestesian ja leikkauksen vuoksi potilailla on jo valmiiksi kohonnut keuhkokomplikaatioiden riski, ja karanteenin jälkeen he siis lähtevät entistä huonommista lähtökohdista leikkauspöydälle altistuen vielä enemmän komplikaatioille.”

Kauppilan mukaan karanteenia parempi keino riskien hallintaan on koronatestaus ennen leikkausta.

Testauksen on jo aiemmassa tutkimuksessa osoitettu olevan tähän tehokas työkalu.

Testaamalla voidaan vähentää myös oireettomista potilaista tapahtuvia koronatartuntoja.

Suomessa leikkaukseen liittyvää karanteenia ei erikseen suositella, vaan käytännöt vaihtelevat sairaala- ja yksikkökohtaisesti.

(Kuva Mikko Törmänen/Oulun yliopisto) ”Mikäli leikkausta edeltävää karanteenia käytetään, se tulisi tehdä harkiten ja esimerkiksi rajata se koronan leviämisvaiheessa oleviin paikkakuntiin ja korkean riskin potilaisiin”, dosentti Joonas Kauppila sanoo.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia