Koronarokote suojaa epäsuorasti myös rokottamattomia perheenjäseniä

Pfizerin ja Modernan koronarokotteet antavat suojaa myös rokotettujen perheenjäsenille, joita itseään ei ole rokotettu.

Tämä selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta, joka perustuu Helsinki GSE:n (Graduate School of Economics) Tilannehuoneen terveystalousryhmässä tehtyyn työhön.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahden mRNA-rokotteen yhteyttä tartuntariskiin terveydenhuollon työntekijöillä, jotka olivat saaneet rokotteen tammi–maaliskuussa 2021.

Heidän perheenjäseniään ei ollut tuolloin rokotettu.

Perheenjäsenten suoja koronatartuntaa vastaan oli 8,7 prosenttia kaksi viikkoa sen jälkeen, kun terveydenhuollon työntekijä oli rokotettu ensimmäisen kerran.

Kymmenen viikkoa rokotuksen jälkeen suojateho oli jo lähes 43 prosenttia, vaikka rokotetta ei ollut saanut henkilö itse.

”Tutkimuksemme osoittaa varsin selvästi rokotteiden suojaavan myös samassa kotitaloudessa asuvia rokottamattomia aikuisia”, sanoo terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen Turun yliopistosta.

Hänen mukaansa tulokset tukevat havaintoa, että rokotteet vähentävät tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä sekä estävät jatkotartuntoja.

”On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuren osan jatkotartunnoista rokote estää. Vain osa tartunnoista saadaan samassa kotitaloudessa asuvilta henkilöiltä.”

Seuraavaksi tutkitaan lapsia

Tutkimusryhmää veti akatemiatutkija Lauri Sääksvuori, joka työskentelee Turun yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Hänen mukaansa rokotteiden epäsuoran suojavaikutuksen arviointi laajoissa rokotusohjelmissa on vaikeaa.

”Olemme kuitenkin onnistuneet vastaamaan osittain tähän kysymykseen yhdistelemällä lukuisia suomalaisia rekisteriaineistoja”, Sääksvuori sanoo.

Tutkimuksen kohteena oli rokotuksen suojavaikutus vain aikuisiin, siis lähinnä rokotettujen puolisoihin.

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettavan Jussipekka Salon mukaan ryhmän tarkoituksena on seuraavaksi selvittää rokotettujen aikuisten suojaavaa vaikutusta perheen lapsiin.

Tutkimukseen voi tutustua täällä. Julkaisu on toistaiseksi vertaisarvioimaton.

Päivi Ikonen

 


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia