Kuin kanan lento?

KIERTOTALOUS ON lähtenyt viime vuosina lentoon päättäjien keskusteluissa, jopa lakialoitteissa ja strategioissa. Onko lento nyt pysähtymässä?

Suomen uudessa hallitusohjelmassa sana kiertotalous on sentään mainittu. Tulevia EU-vaaleja odotetaan epävarmoin tunnelmin: Miten käy kiertotalousohjelmien?

On huolestuttavaa, jos kestävyyssiirtymää yllyttävä politiikkapuhe ja kiertotaloudellisuuden liito katkeavat kriittisellä hetkellä, sillä juuri lentäen näkee kauas.

Näkee, minne päin kannattaa suunnata. Näkee, missä muut ovat. Näkee ahtaan laatikon ulkopuolelle, jotain uutta.

KIERTOTALOUS ETENEE, kun joku uskaltaa investoida laitoksiin ja laitteisiin.

Kun joku ostaa kierrätysmateriaaleja tuotantonsa raaka-aineeksi. Kun joku haluaa käyttää syntyneitä uusiotuotteita. Tai korvata omistamista käyttämällä palvelua. Kun nämä jotkut rohkenevat ryhtyä yhteistyöhön.

Käytännössä raha ratkaisee paljon.

Yrittäjän on saatava elantonsa kiertotalouden mukaisesta bisnesmallista. Asiakkaalle kiertotalouden mukaisen olisi hyvä olla vähintään yhtä edullista tai ihannetapauksessa edullisempaa kuin luonnonvaroja tuhlaillen tuotetun.

Mutta tarvitaan myös niitä, jotka näkevät eurojen lisäksi kaiken muun arvokkaan, mitä kiertotaloudesta voi koitua paitsi itselle, myös muille.

Olisi osattava katsoa oman tontin rajan yli, kokonaisuutta. Arvoketjuja, ekosysteemejä, paikallisyhteisöä. Tuottaako yhteinen työ hyötyä laajalle? Miten voitot ja arvonlisä jaetaan?

PÄÄTTÄJÄN TÄRKEÄ tehtävä on tähytä, nähdä ja visioida.

Olisi nähtävä yhtä aikaa korkealta kauas, planeetan tasolle, ja läheltä ruohonjuuritasolle. Siinä tarvitaan ajatusten lentoa.

Markkinat toimivat yhä niin, että lineaaritaloudella on kilpailuetu.

Vastuullisempi, ekologisempi ja resurssiviisaampi eivät vielä omillaan pärjää. Ne pysyttelevät vaivoin pystyssä.

Juuri siksi päättäjien visioilla, strategioilla ja lain kirjaimella on merkitystä.

Ne voisivat nostaa kiertotalousratkaisuja. Ne voisivat luoda näkymän siitä, että yhteiskunta haluaa mennä ja on vankasti menossa suuntaan, joka torppaa luonnonvarojen ylikulutusta, vähentää ilmastopäästöjä ja säästää vähiin käynyttä luontoa.

TARVITTAISIIN LUOTTAMUSTA, että kiertotalouden siivet kantavat, mutta juuri nyt näkymä on sumea.

Kiertotalousvisiot ja ilmastotyön tär­keys joko korostuvat tai unohtuvat sen mukaan, miten vaaleissa milloinkin käy.

Vaalien ylle varjoja heittää se, että lyhytnäköisesti vain omaa välitöntä etua havitteleva, yhteistyötä rikkova politiikka kasvattaa suosiotaan Euroopassa ja koko maailmassa. Kiertotaloutta on vaikea toteuttaa ilman yhteistyöhenkeä.

Kentän konkretiasta katsottuna olisi tärkeää, ettei politiikka olisi vain sarja tempoilevia, lyhyitä pyrähdyksiä. Nykivässä tahdissa on vaikea pysytellä pystyssä, saati uskaltaa loikata eteenpäin, hypätä siivilleen.

Elina Saarinen
Kirjoittaja on Uusiouutisten päätoimittaja.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia